Pocetna Kultura Vez Aleksandre Gordić

Vez Aleksandre Gordić

511
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Užicu sinoć je otvorena izložba slika mr Aleksandre Gordić pod nazivom „Vez“. Izložbu čini preko 20 radova urađenih kombinovanom tehnikom koji su, kako kaže autorka, nastali uglavnom poslednjih godinu dana.

-Izložba je koncipirana na osnovu tzv. ženskog rukopisa koji se u tradiciji najčešće vezuje za vez i čipke. U poetskom smislu on je liričan, u uskoj vezi sa principima koji se uzdižu iz perceptivnog u domen vidljivog u uobrazilji. Pokušaj da vidljive vezove prevedem u čipkane crtačke i slikarske strukture, imao je za zadatak da lični mikrokosmos učini vidljivim i na izvestan način označi kao svet nežnosti, ljubavi i „ozvučene“ tišine. S druge strane, namera mi nije bila da oživljavam tradicionalnu umetnost već sam njeno stalno proživljavanje u sopstvenom okruženju prevodila u sopstveni jezik koji u svom arhetipu nužno sadrži igre i strukture narodne umetnosti. Motiv koji se da prepoznati, povod je za njegovo dalje oznakovljenje koje zalazi u strukturu crtačkog tkanja kojim se ispunjavaju čitave površine i na slikarski način prožimaju osnovni, centralni događaj u kompoziciji. Stoga se čitljivi, figurativni sadržaji apstraktovani u čist likovni jezik, koji se u primarnom tumačenju previđa, ali u daljem čitanju da povezati sa njegovim daljim univerzalnim značenjem (ruža, krin, drvo života, paun…), napisala je Aleksandra u katalogu za ovu izložbu.

Aleksandra Gordić je rođena u Požegi, a sada živi i radi u Gorobilju.

Fakultet likovnih umetnosti, slikarski odsek, završila je na Cetinju u klasi prof. Dragana Karadžića, dok je postdiplomske studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Blanuše. Član je ULUS-a od 1997. godine. Do sada je izlagala na više od 100 izložbi u zemlji i inostranstvu, imala je više od 15 samostalnih i brojne kolektivne izložbe. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i Prva nagrada na Izložbi umetnika Zlatiboskog okruga, specijalna pohvala žirija na Međunarodnoj izložbi Ex libris u Krakovu i posebna pohvala žirija za oblast miks-medija na Bijenalu umetnosti minijature balkanskih zemalja u Solunu.

Ostavite odgovor