Pocetna Društvo Reči umesto „emotikona“

Reči umesto „emotikona“

995
0
Podelite

Ovih dana, od Užica do Berlina lete pisma, koja jedni drugima pišu učenici Srpske dopunske škole „Sveti Sava“ u Berlinu, Užičke gimnazije i OŠ „Stari grad“

Projekat „Tragom maternje melodije“ osmislile su i realizuju nastavnica srpskog jezika i književnosti u Srpskoj dopunskoj školi „Sveti Sava“ u Berlinu Ana Kojadinović, nastavnica srpskog jezika i književnosti Užičke gimnazije Irina Gudurić i nastavnica filozofije i predmeta Pojedinac, grupa, društvo, Katarina Smiljanić. Cilj je povezivanje učenika Srpske škole iz Berlina i učenika u matici.

-Budući da srpski jezik u dijaspori ima status sekundarnog jezika, i da su mu se domeni upotrebe sveli samo na porodično okruženje, crkvu i dvočasovno učenje na sedmičnom nivou u Srpskoj školi, ideja o povezivanju sa učenicima u matici doprinosi razvijanju ljubavi prema maternjem jeziku i širi polje njegove upotrebe, kaže Ana Kojadinović i ističe da se projekat realizuje uz blagoslov sveštenika u Berlinu, protojereja Dragana Sekulića.
U osnovi je razmena pisama među učenicima. Prvi ciklus prepiske počeo je u novembru, kada su emotikoni, instant, brza i laka komunikacija zamenjeni pismima koja su rezultat složenih misaonih procesa, ali i željnog iščekivanja da pisma stignu, a to je otprilike deset dana. Drugi ciklus prepiske bio je u decembru, kada su učenici jedni drugima slali čestitke za Novu godinu, napisane i na srpskom i na nemačkom. U trećem krugu, jedni drugima su pisali o tome kako su slavili Novu godinu i Božić.

Irina Gudurić, profesorka Užičke gimnazije, kaže da su učenici nestrpljivo iščekivali prva pisma, kako bi se upoznali sa vršnjacima koji žive u Berlinu, ali i njihovom školom, i na taj način ostvarili kontakt sa dijasporom.

 

Profesorka Užičke gimnazije, Katarina Smiljanić, ističe da je, između ostalog, bitno i širenje svesti učenika o tome da njihovi vršnjaci, iz jednog velikog evropskog grada, nisu mnogo drugačiji od njih i da imaju slična interesovanja.

 

Projekat je podržala i učiteljica Borka Milovanović iz OŠ „Stari Grad“. Sa njenim učenicima čestitke za Novu godinu razmenili su učenici tzv. mlađe grupe iz Berlina. Kroz kreativne ideje i crteže su na najbolji način opisali njihov dečiji doživljaj povezivanja sa vršnjacima u dijaspori, kaže ova učiteljica.

Jovana Lazarević, učenica Užičke gimnazije, smatra da je ovo način da se pismo ne zaboravi uprkos naprednoj tehnologiji i dodaje da je iščekivanje pisma poseban osećaj. Takođe učenica gimnazije, Anja Lekić, srećna je što ima priliku da sazna nešto novo o svojim vršnjanica, o njihovom životu, običajima, kulturi. Kaže da sa drugarima sa ushićenjem čeka svaki odgovor.

-Sledeća razmena će se odnositi na opisivanje gradova u kojima žive, načina života, njihove percepcije, školskih sistema… Mnogobrojne teme se mogu obraditi i predstaviti prelomljene kroz prizmu učenika u Berlinu i u Užicu. Učenici iz Berlina su izuzetno motivisani za ovaj vid komunikacije, pristupaju mu sa puno ljubavi i znatiželje, a neki od njih su se odmah zainteresovali i za eventualnu posetu jednih drugima u budućnosti, što bi zaista moglo biti i kruna jednog ovakvog projekta, kaže nastavnica u Berlinu, Ana Kojadinović.


Ostavite odgovor