Pocetna Kultura U svetu geometrijskih formi

U svetu geometrijskih formi

279
0
Podelite

Mlada umetnica Nevena Katić predstavila se sa apstraktnom geometrijskom umetnošću užičkoj publici na prvoj samostalnoj izložbi u Narodnoj biblioteci. Završila je Umetničku školu u Užicu, smer graver umetničkih predmeta i nastavila da razvija svoj talenat o čemu svedoči i izložbena postavka sa 33 rada. Diplomski rad na temu “Savremena umetnost XX veka” bio je inspirisan stvaralaštvom nemačko-švajcarskog slikara Pol Klea.

-Ova izložba mi mnogo znači i usmerava me da krenem dalje, da nastavim da crtam. Mnogo mi znači i podrška za ovu izložbu, a planovi su mi da se usavršavam i bavim umetnošću i ubuduće- istakla je Nevena.

Geometrijske forme koje Nevena istražuje na iskustvu Pol Klea formirane su likovnim jezikom i nalaze svoje mesto u ličnom izrazu. Taj izraz je začet u izradi maturskog rada u Umetničkoj školi, a njene geometrije daju mogućnost posmatraču da osmotri i oslušne sopstveni čulni svet, rekao je mr Milovan Dagović Dago, akademski vajar i njen mentor.

On dodaje da matematička tačnost i preciznost odlikuju radove gde se kompozicijski spajaju boja i oblik.

-Svaka kompozicija iziskuje hrabrost u komponovanju zadatih tonaliteta koji kreativnom snagom predstavljaju samu Nevenu- zaključio je Dagović na otvaranju izložbe.

Izložba je u Užicu otvorena dve nedelje, a zatim će radovi biti izloženi u biblioteci u Sevojnu.

Ostavite odgovor