Pocetna Ekonomija Spremni za tržišnu utakmicu

Spremni za tržišnu utakmicu

177
0
Podelite

Skori početak redovne proizvodnje u novoosnovanom preduzeću „Naše zeleno polje“ potvrdiće da veliki trud, rad, angažovanje i upornost nisu bili uzaludni

„Naše zeleno polje“ – preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom  nastalo je u avgustu prošle godine u skladu sa postojećim zakonskim propisima koji definišu rad i poslovanje socijalnih preduzeća. Preduzeće je osnovalo  Udruženje invalida cerebralne  i dečije paralize Užice, što je jedinstven primer u Srbiji, tvrde u Udruženju. Osnovna delatnost je sušenje voća. Probna proizvodnja je realizovana krajem godine, tokom koje su rađeni uzorci za koje su istraživanja pokazala da ima zainteresovanih kupaca – suva šljiva, kajsija, višnja, čips od jabuke, musli od crvenog (šumskog) voća sa ovsenim pahuljicama, suva kruška i čips od jabuke sa cimetom. Sušara može dnevno da prihvati oko hiljadu kilograma sirovine koju preduzeće obezbeđuje od regionalnih proizvođača, odnosno dobavljača.

Preduzeće trenutno ne radi, jer je u toku završna faza procedure dobijanja dozvola za promet sušenog voća, odnosno, uverenja o zdravstvenoj bezbednosti proizvoda. U Udruženju očekuju da će uverenja uskoro biti dobijena i da će redovna proizvodnja početi u martu.

– Sredstva za ove vrste troškova iznalazimo kroz rad Udruženja i iz donacija. Za početak ćemo pokušati da obezbedimo sredstva za tri uverenja, za sušenu šljivu, čips od jabuke i musli od crvenog voća. Sada nemamo novca da i ostale uzorke koje smo radili u probnoj proizvodnji, pošaljemo na analizu koja za jedan proizvod košta oko 20.000 dinara, a to su za Udruženje ogromne pare. Kada počene redovna proizvodnja, mi ćemo sukcesivno dolaziti do uverenja tako da se nadam da ćemo se do kraja godine pojaviti na domaćem tržištu sa celom paletom proizvoda koju smo planirali i koju smo imali u probnoj proizvodnji. Polako ćemo obezbediti i uslove za kontinuitet u isporuci proizvoda. Planirano je, da se domaćem tržištu ponude maloprodajna pakovanja sušenog voća od po 50 grama kao i u rifuzi– kaže Čedomir Cicović, zamenik predsednika Udruženja cerebralne i dečije paralize  i podseća da je od 2016. do sada u preduzeće, ukupno uloženo 3,615 miliona dinara i 25.000 evra računajući sredstva iz projekata i subvencije grada Užica, kao i sopstvena sredstva Udruženja u iznosu od 170.000 dinara koja su ostvarena iz donacija, prikupljanja čepova, izrade rukotvorina, čestitki i drugih aktivnosti.

-Trenutno nam je prioritetno da dobijemo uverenja, da završimo dizajn ambalaže što je, takođe, u završnoj fazi za šta nam je potrebno od 150 do 200 hiljada dinara i da počne  redovna proizvodnja za domaće tržište – kaže Cicović i nada se da će Udruženje dobiti podršku od Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja kako bi ovaj posao bio završen. Inače, za sve dosadašnje aktivnosti Udruženje ima podršku Grada Užica, ali i RRA „Zlatibor“ sa kojom su početkom godine definisana dva prioriteta u budućem razvoju preduzeća, a to je, nastup na sajmovima na kojima će osim proizvoda biti promovisano i socijalno preduzetništvo, kao i iznalaženja načina da se obezbede sredstva za uvođenje HACCP (HACCP) standarda, jer se planira i izvoz, a koji zahteva i dodatna ulaganja u prostor. Prve procene govore da je za to potrebno obezbediti 35 do 40 hiljada evra.

Od ideje do osnivanja preduzeća trebalo je skoro tri godine. I sama procedura registracije je specifična i zahtevna, pa i uz svu podršku i razumevanje predstavnika Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom  u resornom Ministarstvu,  trajala je skoro osam meseci.

-Polovinom 2016. projektom smo konkurisali za sredstva  kod Ministarstva pravde. Taj projekat i cela vizija preduzeća potekla je na inicijativu grada Užica, Udruženja i istakao bih posebno, ulogu RR „Zlatibor“- kaže Čedomir Cicović i podseća da su od sredstava koja su dobijena od Ministarstva pravde u visini od oko 2,77 miliona dinara, nabavljena sušara, magacinska vaga, određena količina najpotrebnije anbalaže. Kasnije, Udruženje je konkurisalo projektom kod Turske agencije za razvoj i saradnju i kod EU. Preduzeće je smešteno u Biznis inkubatoru u Sevojnu. Zakup tih 90 kvadrata subvencioniše grad i deo fiksnih troškova (održavanja i el. energije).

Preduzeće ima ukupno devet zaposlenih, odnosno radno angažovanih, od kojih je pet osoba sa invaliditetom i nisu svi članovi Udruženja distrofičara, jer je kriterijum za zapošljavanje bio da njihovo uverenje o kategorizaciji sa NSZ dozvoljava da rade poslove u preduzeću bez narušavanja svog zdravlja, dostojanstva i ntegriteta, ali produktivno u skladu sa dinamikom tržišta. Po rečima Cicovića, ostalih četvoro angažovano je u skladu sa postojećim zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast.

-Mi jesmo socijalno preduzeće, ali smo orjentisani na tržišno poslovanje i kvalitet. Socijalna komponenta bi trebalo da nam obezbedi nešto povoljniju poziciju na tržištu u ekonomskom i promotivnom smislu, ali ne smemo zanemariti tržišni aspekt preduzeća zato što je ono socijalno – kaže Cicović.

Inovativna tehnologija sušenja

„Naše zeleno polje“ u sušenju voća primenjuje inovativnu tehnologiju „Istraživačkog, edukativnog i proizvodnog centra za sušenje voća i sličnih biomaterijala“ na  Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

-Tržištu ćemo nuditi proizvode koji su osušeni na konvencionalan način, ali i one proizvedene inovativnom, kombinovanom tehnologijom koja je atraktivna, jer pojeftinjuje proizvod, ističe kvalitete voća i produžava rok trajanja bez aditiva – ističe Cicović.

-Planiramo da u prostoru nekadašnje fotokopirnice našeg Udruženja otvorimo malu prodavnicu u kojoj će biti prodavana zdrava hrana, proizvodi iz naše sušare, ali i srodni proizvodi domaće radinosti što će biti i dodatni prihodi Udruženja i prilika za novo zapošljavanje – kaže Cicović.

Ostavite odgovor