Pocetna Politika Oslobodimo se naprednjačke pošasti!

Oslobodimo se naprednjačke pošasti!

231
0
Podelite

Novinar Srdjan Škoro poželeo je Užičanima da se prvi oslobode naprednjačke pošasti i da njihovim primerom krene cela Srbija.

Škoro je na četvrtom po redu građanskom protestu „Jedan od pet miliona“ rekao da je država zahvaljujući Vučiću bankrotirala u svakom smislu ekonomskom, moralnom, istorijskom, geografskom, demografskom…

– Ne zna se da li smo više osiromašili materijalno ili duhom. Naprednjaci bukvalno uništavaju sve. Lažne diplome i partijske knjižice su za njih jedno merilo vrednosti. Napunili su svoje džepove do vrha i više ne znaju šta će s parama. Lokalne kabadahije po uzoru na svog šefa sprovode svakodnevno nasilje i teruju strah građanima. Ovaj narod to više ne može da trpi i zato šetamo i tražimo pravdu na ulici, jer su institucije sve do jedne zgažene – poručio Srdjan Škoro čije su obraćanje gradjani prekidali aplauzom.

On je podsetio da je Užice bilo prva slobodna teritorija u tada okupiranoj Evropi i poželeo gradjanima Užica da se prvi oslobode naprednjačke pošasti, jer kako je dodao oni koji trenutno vladaju Srbijom nemaju ni časti, ni znanja, a ponajmanje vaspitanja i zato moraju da odu.

Student master studija Filološkog fakulteta, Užičanin Mladen Stanić rekao je da ne živi u Srbiji prosperiteta i da je na istom mestu bio pred dvadeset godina na ramenima svoga oca prilikom smenjivanja režima sličnog današnjem.

-Danas sam ovde, da za dvadeset godina moje dete ne bi bilo na ovakvim protestima, i ovde sam jer želim da ostanem u Srbiji. Ovo je Srbija u koja može i mora da bude drugačije! Panta rei: kažu nam Latini da sve teče i da se ponavlja, ali to možemo da zaustavimo. Uostalom, u XXI veku sa užičkih slavina ne teče ispravna voda. Eto kako prkosimo logici! Dobili smo na kružnom toku i statuu Velike Srbije… a Užice nikad manje. Užice nikad nezadovoljnije i zatvorenije. Da li nam je od erskog humora ostalo samo mnogo umora? Meni se čini da jeste – rekao je Stanić.

On je upitao šta je suficit, da li je to vazduh koji vidimo i koji udišemo i dodao da Užičanima takav višak ne treba ili je suficit posao koji je plaćen tek toliko da nas uvredi , i suficit je u tuđem džepu.

-Užice vode nestručni i poluobrazovani i zato ovde više nema vremena za ćutanje. Brod tone, a kapetan bi prvi da beži! Neće moći! Mladost ide iz ovog grada jer prilika gotovo da nema! Ako niste dete funkcionera ili ako niste član vladajuće stranke ne pomažu vam puno znanje i kvalifikacije. Za mlade se kaže da su apatični, da ih ne interesuje politika i da nemaju osećaj odgovornosti. Mogu reći da tu ima malo istine. Sasvim malo. Jer ti mladi u svom kratkom životu gotovo da nisu okusili stabilne političke prilike, nisu mogli da planiraju svoj život pouzdano, nailazili su na zabrane i osporavanja. Zato ne treba da nas čudi što danas svi uče nemački i svoju budućnost vide dalje odavde – govorio je Stanić prekidan uzvicima odobravanja nezadovoljnih gradjana kojih je u petak veče bilo nekoliko stotina na platou ispred Gradske kuće.

On je zaključio da mnogo mladih veruje u promene i pozvao buduće profesore, inženjere, pekare, bravare, lekare, frizere, ekonomiste da izadju na protest, jer su na protestima mladi i oni kojima je do Srbije stalo.

Protestni skup, četvrti po redu vodio je Zoran Filipović završen je mirno protestnom šetnjom glavnom ulicom. Naredna okupljanja zakazana su sa početkom u 19 časova. Od prisutnih Užičana gromkim aplauzom pozdravljena je grupa Požežana koja je iz ovog grada došla na skup. U Požegi protesti najduže traju u Srbiji i večeras je u ovom gradu obeležena godišnjica.

Ostavite odgovor