Pocetna Ekonomija Budžet na nivou prošlogodišnjeg

Budžet na nivou prošlogodišnjeg

175
0
Podelite

O najznačajnijim poslovima koje je prošle godine realizovala Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj, kao i prioritetima i planovima za ovu godinu, za „Vesti“ govori Miloje Marić, načelnik uprave

Kako ste zadovoljni prošlom godinom?

-Kad sumiramo rezultate uvek nam je najvažnije šta misle i da li su zadovoljni naši korisnici, građani. Lično imam utisak da smo prošle godine izuzetno dobro radili u odnosu na to koliko smo imali sredstava na raspolaganju, a to je bilo 1,361 milijarda dinara. Realizacija budžeta bila je oko 86 posto što je dobro s obzirom na maksimalne ciljeve koje je postavio gradski menadžment. Ova sredstva nisu trošena samo za održavanje i rekonstrukciju infrastrukture i investicije, već je deo sredstava izdvajan za subvencije javnim preduzećima, za javni prevoz, za dotacije i učešće u projektima. Za zarade 24 zaposlenih u ovoj Upravi i materijalne troškove izdvojeno je oko 25 miliona dinara.

Jesu li prioriteti koji su bili definisani za prošlu godinu i realizovani?

-Ono što su nam bili prioriteti, urađeno je, kao što je završetak druge faze rekonstrukcije Fabrike vode na Cerovića brdu i sada očekujemo, za nekoliko dana kada budu završene analize, puštanje vode sa Vrutaka. Završen je kružni tok – izrada statue i parterno uređenje, trotoar u Ulici Dimitrije Tucović. Dosta investicija u Sevojnu prešlo je preko ove Uprave u koje su značajna sredstva uložila i mnoga ministarstva, ali i grad.  Započeta je rekonstrukcija stare škole , a vrednost te investicije je oko 15 miliona dinara od čega je Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu izdvojilo 8,5 miliona. Samo u putnu infrastrukturu u ovoj gradskoj opštini uloženo je preko 16 miliona dinara, u rekonstrukciju vodovodne mreže „Vodovod“ je uložio preko osam miliona i td.. Međutim,  investicije u Sevojnu zaslužuju posebnu priču.

Šta biste izdvojili od ulaganja koja su odrađena u prošloj godini?

-Na primer za prošlu godinu za javni prevoz je izdvojeno 165 miliona dinara, subvencije za rad JP „Veliki park“ 86 miliona, dotacija JP Aerodrom „Ponikve“ 7,7 miliona, Biznis inkubatoru 3,9 miliona, subvencije u poljoprivredi 27 miliona,  za „Čistoću“ je izdvojeno 55 miliona, za „Zelenilo“ 35,5 miliona, za potrošnju električne energije u okviru javne rasvete oko 70, a za redovno,  održavanje 18 miliona dinara. Za rekonstrukciju puteva i ulica i za gradnju podzida uložili smo 345 miliona dinara. Radilo se i radi na rekonstrukciji OŠ „Stari grad“ u Turici koja se završava u martu i taj projekat je vredan oko 63 miliona dinara, zatim bilo je ulaganja u projekat rekonstrukcije i dogradnje vrtića na Beloj Zemlji u vrednosti od oko 18 miliona dinara plus u parterno uređenje, ulaganja u vrtić „Maslačak“ u Sevojnu gde je sredstva izdvojilo i Ministarstvo privrede. Radilo se i u Staparskoj banji kao i na rekonstrukciji Starog grada. Izgrađeno je košarkaško igralište na gradskoj plaži, dečije igralište u Krčagovu u krugu kasarne. Ulagano je i u druge značajne brojne aktivnosti i radove.

Šta se uradilo na vodovodnoj mreži u visokim zonama?

-Urađeni su delovi vodovodne mreže u Drežniku -2,5 km, u Ravnima 2,1 km, u Nikojevićima 2,43 km. Na vodovodnoj mreži se radilo u Potpeću, Volujcu, Karanu, Lunovom Selu, urađen je i krak vodovoda Terazije – Adžiće 3,3 km tako da očekujemo nove priključke u skladu sa važećim zakonskim propisima. To kažem, jer od 6. novembra prošle godine na priključke mogu da računaju samo oni čiji su objekti legalizovani. U Sevojnu je u Sokolskoj ulici zamenjeno 700 metara starih, azbestnih cevi, a kao što znate rekonstruisane su i dve česme, Ružića česma u Velikom Parku koja je puštena u upotrebu, voda je sa gradskog vodovoda i česma u Žičkoj ulici koja će biti puštena u rad na proleće. Urađene su kišne kanalizacije u šest ulica u gradu i jednoj u Sevojnu.

Kažete da ste uradili brojne podzide, rekonstrukcije ulica?

-Grad je u potpunosti isfinansirao gradnju16 podzida na području grada i to ulaganje bilo je skoro sedam miliona dinara, ali smo izgradili i veliki broj podzida i uz učešće građana. U čitavom profilu urađena je rekonstrukcija pet ulica, ali i oko dvadesetak krakova pojedinih ulica u mnogim mesnim zajednicama po obodu grada. Oko 48 miliona dinara grad je izdvojio za udruživanje sa sredstvima mesnih zajednica i investirali smo u poslove koji su bili planirani za 2016. i 2017., tako da  skoro polovinu planiranog posla za prošlu godinu nismo uradili. Međutim, ugovorene obaveze nastavićemo da realizujemo u ovoj godini.

Kada je reč o javnoj rasveti, rekli ste da je 18 miliona dinara uloženo u održavanje. Da li se razmišlja možda o postavljanju led rasvete s obzirom da mnogi smatraju da bi se njome postigle velike uštede?

-Prošle godine smo osim u redovno održavanje uložili i oko 15 miliona dinara  u rekonstrukciju javne rasvete, odnosno, zamenjeno je oko 400 svetiljki kojima se postiže ušteda u potrošnji električne energije 32 posto. Ove godine je planirano oko 40 miliona dinara za rekonstrukciju javne rasvete uglavnom na području grada i sredstva će biti obezbeđena iz veoma povoljnog kredita. Javna rasveta je stara preko četiri decenije. Imali smo dosta polemika kakvu rekonstrukciju javne rasvete da uradimo i zaključeno je da se radi kao i prošle godine, jer se postiže značajna ušteda. Prema tome nije reč o led javnoj rasveti već o nekoj drugoj vrsti savremene javne rasvete koja ne obuhvata samo zamenu svetiljki već i limitatore za uključenje i isključenje što sve donosi uštedu.

Radili ste i brojne projekte kako biste aplicirali za sredstva kod ministarstava?

-Za izradu projekata da apliciramo kod ministarstava i donatora bili smo izdvojili oko 23 miliona dinara. Većina toga je odrađeno, a ono što nije nastavićemo u ovoj godini. Projekti koje smo pripremili se odnose na rekustrukcije vrtića, ustanova, škola, kišne kanalizacije, ulica i puteva.

Šta su prioriteti za ovu godinu?

-Ovogodišnji budžet  Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj je na nivou prošlogodišnjeg i iznosi oko 1,35 milijardi dinara i to za investicije, rekonstrukcije, izgradnju, dotacije, održavanje, subvencije, zarade, materijalne troškove. Planirali smo dosta ulaganja, kao što je izgradnja sportske hale u Sevojnu u čemu će grad učestvovati sa 12 , a nadležno ministarstvo sa oko 50 miliona dinara. Prikupljene su i otvorene ponude za izvođača radova i to je uradilo resorno ministarstvo, tako da očekujemo početak radova u martu. Nastaviće se radovi na sportskoj hali u Krčagovu, grad je izdvojio 10 miliona za parterno uređenje, a nadležno ministarstvo će ostatak sredstava. Planira se i veliki posao- rekonstrukcija značajnog dela vodovodne mreže u Sevojnu, odnosno zamena oko 2,5 kilometara čeličnog voda Fi 400 koji počinje od ulaska u Sevojno i ide kroz centar mesta do Trešnjice. Ovaj vodovod građen je 1978. godine.

Privrednici iz Sevojna odavno ukazuju na  problem prekida u snabdevanju vodom.

– Za to je Kancelarija za javna ulaganja obećala da će u drugoj polovini godine završiti kreditnu liniju za ove namene, a radi se o oko 120 miliona dinara. Na ovaj način će se rešiti problemi u isporuci vode i građanima i privredi u Sevojnu. Vlada nam je obećala i nadam se da će radovi početi sredinom godine. „Srbija putevi“ su planirali oko 60 miliona dinara da urade rehabilitaciju ulica kuda bude raskopavano za rekonstrukciju vodovodne mreže.

Šta će se raditi u samom gradu?

-Radićemo na ambijentalnom uređenju grada zašta je planirano oko 45 miliona dinara iz gradskog budžeta, ali i sredstva i iz donacija a to se odnosi na rekonstrukciju i restauraciju Starog grada, nastavak izgradnje trotoara u Ulici Dimitrije Tucović, rekonstrukciju Malog parka, radove u Staparskoj banji. Predvideli smo nastavak aktivnosti za postavljanje video nadzora u većini ulica u gradu. Prošle godine smo uložili šest, a ove godine smo za to planirali 10,5 miliona dinara koliko i za narednu godinu. Očekujemo početak radova. Dobijena su i sredstva, oko 60 miliona dinara za učešće, za nastavak izgradnje kišne kanalizacije u Ulici Miloš Obrenović i u Karađorđevoj.

Kakvi su planovi za radove u putnoj infrastrukturi?

-U ovoj godini za rekonstrukciju puteva i ulica opredeljeno je mnogo manje nego prošle godine, ali ćemo verovatno to dograđivati rebelansom. Opredeljeno je oko 240, a prošle godine to je bilo preko 300 miliona dinara. U saradnji sa „Srbija putevi“ gradiće se i novi kružni tok kao i revitalizacija opredeljenih putnih pravaca na području grada. Za udruživanje sa sredstvima građana po mesnim zajednicama za puteve i ulice i ove godine je opredeljeno kao i prošle godine, oko 49 miliona dinara. Građani učestvuju sa 33 posto.

Jesu li mesne zajednice dostavile svoje planove i programe?

-Za sada se zna koliko koja mesna zajednica dobija sredstava, a one će odrediti prioritete. Mesne zajednice su dostavile svoje planove, ali nam još ostaje da u narednom periodu sve do kraja definišemo.

Osim što će se raditi rekonstrukcija vodovodne mreže u Sevojnu, koliko je planirano sredstava za rekonstrukciju ili izgradnju vodovodne mreže u ostalim područjima grada?

-Ta sredstva će biti na prošlogodišnjem nivou. Ne bih detaljisao, ali bih samo istakao da je planirano oko tridesetak miliona dinara za izgradnju nezavršenih vodovodnih linija po mesnim zajednicama koje su započete. Gradiće se i kišna kanalizacija u Turici i Sevojnu.

Šta ste još značajno planirali?

-Od većih objekata, očekuje se donacija za rekonstrukciju zgrade u bivšoj kasarni u Krčagovu za potrebe IT fakulteta, a grad je opredelio za to 30 miliona dinara. U toku je tender za izvođače radova. Raspisan je i tender za rekonstrukciju Banjičke ulice od strane resornog ministarstva, a vrednost ovih radova je preko 20 miliona dinara. Planirali smo i izgradnju dečijih igrališta, jednog u Sevojnu, drugog na gradskoj plaži, sredstva za rešavanje stambenih pitanja raseljenih lica i tako dalje. Treba napomenuti da će biti i značajno učešće grada tokom realizacije projekata u oblasti energetske efikasnosti. I ove godine je planirano desetak miliona dinara za obnovu fasada na nekoliko stambenih zgrada u čemu je značajno učešće građana.Za subvencije u poljoprivredi opredeljeno je i ove godine 27 miliona dinara. Radiće se i na drugim infrastrukturnim projektima o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni.

 

Ostavite odgovor