Pocetna Ekonomija Kredit za infrastrukturne projekte

Kredit za infrastrukturne projekte

165
1
Podelite

Gradska skupština Užica usvojila je odluku o kreditnom zaduženju od 150 miliona dinara. Prema rečima člana Gradskog veća za budžet i finansije Miodraga Petkovića sredstva su namenjena infrastrukturnim projektima , među kojima je i  rekonstrukcija saobraćajnica i gradnja kružnih tokova koji će se raditi ove godine.

“Tokom 2019. godine nameravamo da započnemo investicije od preko milijardu evra. Od tih sredstava oko 500 miliona dinara je iz gradskog budžeta, a ostatak je iz drugih izvora ministarstava i evropskih fondova. Sredstva su namenjena rekonstrukciji saobraćajnica, projektima visokog obrazovanja, ulaganju u školske objekte i drugo – kaže Petković.

U obrazloženju kreditnog zaduženja Petković navodi da je tačno  da Grad ima suficit od oko 200 miliona dinara dnevno raspoloživih likvidnih sredstava, ali da se imajući u vidu obim planiranih  investicija trudi da rezerviše sredstva  koristeći najpovoljnije kamatne stope u istoriji kreditnog tržišta i dodaje da je to  razlog povlačenja  dodatnih kreditnih  sredstava.

Miodrag Petkovic 4-Tokom ove godine mi ćemo kao lokalna samouprava više vraćati kredita nego što ćemo uzimati sredstava i definitivno smanjujemo kreditnu zaduženost. Užice je grad koji je poslednjih godina stabilizovao lokalne finansije i želi dodatno da investira – navodi član gradske vlade Užica.

On dodaje da Vlada Srbije i Uprava za javni dug prate stepen zaduženosti lokalnih samouprava i da je od Ministarstva finansija dobijena tražena saglasnost uz napomenu  da  građani treba da znaju da je Užice jedna od finansijski najstabilnijih lokalnih samouprava prema ovim podacima.

Grad Užice je odgovorio na zahteve Državne revizorske institucije (DRI) o otklanjanju  nedostataka u pogledu budžeta i finansija i da su preporuke  u odazivnom zakonskom roku od 90 dana  na zadovoljavajući način primenjene  što DRI konstatuje u povratnom izveštaju, navodi većnik zadužen za  budžet i finansije.

1 komentar

Ostavite odgovor