Pocetna Politika Vučiću podnesi ostavku, biće bolje i tebi i nama

Vučiću podnesi ostavku, biće bolje i tebi i nama

1421
0
Podelite

U Užicu je održan treći građanski protestni skup i šetnja “1 od 5 miliona”. I ovog puta okupili su se građani, koji su želeli da izraze  svoje nezadovoljstvo stanjem u državi, društuvu, ali i u lokalnoj sredini.

Vekovima su iz Užica i ovog kraja kretale bune, pobune, protesti i revolucije, podsetio je bivši profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić. On je na skupu ispred Gradske kuće u Užicu, predložio da se pokrene nova nenasilna revolucija, koja će uspostaviti vladavinu zakona i u budućnosti onemogućiti bilo kog uzurpatora na vlasti, da rezultate te revolucije dovede u pitanje.

Cedomir Cupic 1“Kada pomislim na Užice i Užičane, uvek mi je na umu da je kod vas smešteno večno ognjište vatre slobode. Tradicija slobode je ono što vas obavezuje da je branite uvek kada je ugrožena i odbacite sve što slobodu dovodi u pitanje. Upravo je u Srbiji na delu uzurpatorska vlast, koja dovodi u pitanje normalnost, društveni i politički život. Na čelu te vlasti je uzurpator koji je sve prigrabio u okviru vlasti, a što je van njegovih zakonskih ovlašćenja. Taj uzrupator je sadašnji predsednik  Srbije Aleksandar Vučić. On je u ime demokratije svojim načinom vladanja doveo u pitanje demokratiju”, poručio je Čupić.

Protest 5Bivši sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević, podsetio je da Aleksandar Vučić, čiju ostavku protestanti traže, izneverio je Ustav Srbije,  iako se zakleo da će ga poštovati, što je dovelo do ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju države.

Zoran Ivosevic“Ustav razlikuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, a njihovo vršenje poverava Narodnoj skupštini, Vladi i sudovima. Aleksandar Vučić, učestvuje u vršenju sve tri vlasti. Najavljuje donošenje i ukidanje zakona, iako je to posao njihovih predlagača. Utvrđuje i sprovodi državnu politiku, iako je to posao Vlade. Saopštava ko jeste a ko nije učinio kažnjiva dela, pošto ih najpre provuče kroz poligraf, iako je to posao pravosudnih organa. Pošto se ponaša kao suveren, narušava odredbu člana 2, stav 2 Ustava Srbije, u kojoj piše da nijedan državni organ niti  pojedinac, ne može suverenost prisvajati od građana “, rekao je Ivošević. On je podsetio je Vučić i predsednik političke stranke, a pošto ona kao udruženje građana ima privatno pravni karakter, on javnu funkciju šefa država obavlja u sukobu sa njegovim privatnim interesima, što je protivno Ustavu.

Protest 6U ime poljoprivrednih proizvođača, pre svega malinara, građanima se obratila i Slađana Stanković, predsednica Skupštine Udruženja poljoprivrednika Užica. Podsetila je da od 2017.godine vode pregovore i organizuju proteste kako bi se čulo za njihov problem, ali od nadležnih slušaju samo izgovore. Za njihove problem su samo pojedinci imali razumevanja, rekla je Slađana Stanković i dodala da su ti ljudi među njima.

Sladjana Stankovic“Ovih dana od ministra sa rukama u džpovima, čuli smo izjave “šta hoće ti malinari” i “mnogo su bezobrazni”. Pitam gospodina Nedimovića ko je ovde bezobrazan? Mi koji sate i sate provodimo u malinjacima da prehranimo svoje porodice i pošteno preživimo. Obraćali smo se svima, predsedniku Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić, ministru Rasimu Ljajiću, predsedniku i potpredsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu i Radu Ljubojeviću. Na kraju nam se posle nekoliko meseci, kada se pročulo da će malinari podržati građanske proteste, dopisom obratio Nikola Selaković, koji je poručio da predsednik nije nadležan za rešavanje problema malinara, ali da su spremni za saradnju. Jesu spremni za saradnju, ali samo kada treba da se zaokruži broj na glasačkom listiću. Koliko se sećam predsednik Vučić je u Uzićima izjavio kako država nema ćup da pomogne poljoprivredne proizvođače  i malinare, pa ga pitam da li ima ćup za sendviče i autobuse koji kruže po Srbiji”, pitala je Slađana Stanković.

Protest 3Skup je protekao mirno i bez incidenata, a završen je šetnjom gradskim ulicama.

Ostavite odgovor