Pocetna Politika Jovanović: Statut bolje definiše ostavke i razrešenja funkcionera

Jovanović: Statut bolje definiše ostavke i razrešenja funkcionera

269
0
Podelite

Predsednik Komisije za propise Skupštine grada Užica  Neđo Jovanović (SPS) rekao je da shodno danas usvojenom Statutu proističe obaveza gradonačelnika da na sledećoj sednici predloži kandidata za zamenika gradonačelnika koji je u Užicu na ovoj funkciji u  ostavci od septembra 2017. godine.

Nedjo Jovanovic 2-Način opoziva i razrešenja funkcionera na nivou lokalne samouprave je daleko bolje uređen i odredbe Statuta koje se vezuju za ostavke gradonačelnika, ili zamenika gradonačelnika – rekao je Jovanović i dodao da Statut jasno definiše šta se mora uraditi, odnosno obaveza koja se mora  izvršiti.

On je objasnio da Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut definišu i mogućnost imenovanja pomoćnika gradonačelnika koji nije imperativ niti obaveza, već fakultativne prirode..

-To znači da lokalna samouprava koja ima do 100.000 stanovnika  može imati najviše tri pomoćnika gradonačelnika i to samou ukoliko nalažu potrebe lokalne samouprave i ukoliko se na taj način doprinosi efikasnosti rada lokalne samouprave – kaže predsednik Komisije koja je radila ukslađivanje Statuta grada sa   višim pravnim aktima  Zakonom o lokalnoj samoupravi iz 2018. godine, Zakonom o budžetskom  sistemu i odredbama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Nedjo Jovanovic 1Definisane su nadležnosti gradonačelnika i Gradskog veća i povećan stepen odgovornosti, transparentnost rada i nadležnosti mesnih zajednica.

-Kada se sprovode izbori u mesnim zajednicama oni će se raditi na precizniji formalno pravni način, a to znači da će građani na tajnim izborima moći da biraju svoje predstavnike na nivou mesnih zajednica – kaže Jovanović i dodaje da  Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut definišu i mogućnost imenovanja pomoćnika gradonačelnika koji nije imperativ niti obaveza, već fakultativne prirode..

-To znači da lokalna samouprava koja ima do 100.000 stanovnika  može imati najviše tri pomoćnika gradonačelnika i to samou ukoliko nalažu potrebe lokalne samouprave i ukoliko se na taj način doprinosi efikasnosti rada lokalne samouprave – kaže predsednik Komisije koja je radila ukslađivanje Statuta grada sa   višim pravnim aktima  Zakonom o lokalnoj samoupravi iz 2018. godine, Zakonom o budžetskom  sistemu i odredbama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Skupstina grada UE 13-Statut nudi brojne benefite za građane u cilju poptune otvorenosti i transparentnosti rada svih organa lokalne samouprave i rada  Skupštine grada, odnosno da građani mogu da učestvuju i organizuju javne rasprave  i javna slušanja, a  sada to može da inicira i jedan jedini odbornik – kaže Jovanović koji je i narodni poslanik Socijalističke partije Srbije.

Na danas održanoj sednici usvojene su izmene Statuta dok se u drugom delu zasedanja raspravljalo o kreditnom zaduženju grada od 150 miliona dinara za kapitalne projekte. Opozcija je po treći put danas napustila zasedanje Gradske skupština zahtevajući da gradska uprava omogući struju za razglas tokom protestnih okupljanja.

Ostavite odgovor