Pocetna Ostali sportovi Užičani na Rtnju (FOTO)

Užičani na Rtnju (FOTO)

2312
0
Podelite

Najveći zimski planinarski pohod u Istočnoj Srbiji „Božićni uspon na Rtanj“, 36. po redu, održan je 12.januara. Članovi Planinarskog društva “Rujno“ iz Užica , uz vodiča Dejana Tomića, njih 9 ukupno, učestvovali su na ovoj planinarskoj akciji.

Planinari Rtanj 2Oko 1.000 ljubitelja planine iz raznih krajeva Srbije, ali i iz Repubike Srpske, Slovenije, Makedonije, krenulo je duž severne i južne strane te drevne „piramide“, uprkos debelom minusu i velikoj visinskoj razlici, koju je trebalo da savladaju planinari za relativno kratko vreme.

Planinari Rtanj 3Članovi Planinarskog društva “Rujno” peli su se na vrh sa teže, severne strane, uz 1.200 metara uspona, do vrha Šiljak koji je na 1.565 metara nadmorske visine. Visina snega bil aje oko 50 centimetara, a temperature je bila ispod minus -18 stepeni. U takvim uslovima bilo im je potrebno oko 4,5 sata da stignu do vrha.

Planinari Rtanj 4Prema rečima Jovanke Canović, iz Štaba za organizaciju Božićnog uspona, akcija je i ove godine dobila međunarodni karakter, bilo je prijavljeno 81 društvo iz Srbije i regiona. Organizator 36. Božićnog uspona bilo je OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara.

Planinari Rtanj 5

Ostavite odgovor