Pocetna Kultura Večeras premijera “Ali grad me je štitio”

Večeras premijera “Ali grad me je štitio”

653
0
Podelite

Predstava “Ali grad me je štitio”, po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji Bojana Đorđeva, večeras će biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Užicu.

Dramski tekst “Ali grad me je štitio” dešava se na dan blockupy protesta u Frankfurtu na Majni 2015, održanog u znak protesta otvaranja još jednog frankfurtskog nebodera – nove zgrade Evropske centralne banke. Delom dokumentarna, citatna i metatekstualna drama kombinacija je pop kulture, kasnog kapitalizma i iskustava jugoslovenskih imigranata u Nemačkoj. Likovi variraju od fiktivnih poput konobarice Željane koja skokom sa zgrade tog dana izvršava samoubistvo, preko stvarnih (Naomi Klajn, Mario Dragi), do fiktivno-stvarnih bosanskih imigranata i same autorke teksta, kao i antropomorfizovanog grada Frankfurta koji takođe govori. Svi oni, jedna visoka staklena falusoidna građevina i jedno pitanje – da li je Frankfurt na Majni kapitalistički raj ili pakao?

Scenografiju za predstavu uradio je Siniša Ilić, kostime Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, a muziku Luka Papić.

U predstavi igraju: Tijana Karajičić, Bojana Zečević, Igor Borojević, Momčilo Murić, Nikola Penezić, Branislav LJubičić, Hadži Nemanja Jovanović, Dušan Radojičić.

Projekat su podržali Ministarstvo za kulturu i Grad Užice.

Ostavite odgovor