Pocetna Kultura Užice pod austrougarskom okupacijom 1915-1918.

Užice pod austrougarskom okupacijom 1915-1918.

976
0
Podelite

U Narodnom muzeju sinoć je otvorena izložba povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata „Užice pod austrougarskom okupacijom i oslobođenje 1915-1918.“ Izloženo je preko 120 eksponata, arhivske građe među kojima su objave, fotografije, lični predmeti učesnika rata, oružje i vojna oprema i drugi predmeti. Autori izložbe su istoričar muzejski savetnik Stanojka Milivojević i istoričar kustos Goran Novaković.  Izložbu koja svedoči i podseća  na svetle i slavne dane i herojstvo  naroda užičkog kraja pod austrougarskom okupacijom otvorio je general Ljubiša Diković.

Austrougari 2-Ističe godina našeg ponosa na svetle slobodarske tradicije, na žrtve i patnju našeg naroda u paklu Prvog svetskog rata. I pored svih nedaća u ovoj godini nismo zaboravili našeg junaka od pre sto godina, sve vojnike, žene, decu, starce,  našeg junaka Srbiju. Slava našim junacima iz svih pobeda i poraza sa svih reka, planina, brda, rovova, ravnica, iz plavih dubina Egejskog mora iz svih delova naše prelepe  Srbije. Izložba nas čini ponosnim kada vidimo ove fotografije i dokumenta, ali šalje i poruku da rata više ne bude nikada i nigde, a ako ga bude bilo, budimo ih dostojni – rekao je na svečanosti otvaranja general Diković.

Austrougari 3Muzejski savetnik Stanojka Milivojević kaže da su  autori pored  materijala koji Narodni muzej prvi put izlaže želeli da posetiocima predstave težak život pod okupacijom i pošalju poruku da je sloboda preduslov svemu i da bez nje nema života, stvaranja i umetnosti.

Austrougari 4-Ako nema slobode, nema ni sunca ni neba iznad nas – kaže Milivojević i govoreći o izložbi na kojoj dominiraju plakati navodi daje na njoj izložen i poklonjen materijal i odlikovanja potpukovnika Mila Maksimovića iz Rogačice među kojima i orden Belog orla sa mačevima, lični predmeti sa Solunskog fronta i drugo.  Kustos Goran Novaković navodi da su  autori stavili akcenat na život pod okupacijom u Užicu i okolini i šta je srpsko stanovništvo užičkog kraja pretrelo za te tri godine.

Austrougari 6-Pratili smo i kretanje užičkog Četvrtog puka i vojnika iz našeg kraja.  Potrudili smo se da pronađemo tačne podatke o broju poginulih u Užičkom srezu i to je 2880 lica što je jako veliki broj ukoliko znamo da je samo Užice tokom 1914. godine imalo 6000 stanovnika. Na nivou Srbije populacija se smanjila za 28 procenata što je 1.240.000 stanovnika manje, a od ovog broja 53 odsto bilo je muško stanovništvo – rekao je Novaković iznoseći podatke o demografskoj katastrofi našeg naroda od koje se nije oporavio do danas.

Austrougari 5 Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović podsetila je da je muzej pored izložbe „Užice pod austrougarskom okupacijom“  vek od završetka Velikog rata obeležio i izložbom o stradanju Jevreja od 1912-1918. godine  i da je realizovao stalnu muzejsku postavku koja je posvećena vojvodi Petru Bojoviću u Novoj Varoši.

Austrougari 7 Na svečanosti otvaranja izložbe koju Užičani mogu videti u narednih mesec dana nastupili su učenici Tehničke škole iz Užica.

Ostavite odgovor