Pocetna Društvo Ugroženo funkcionisanje SOS telefona?

Ugroženo funkcionisanje SOS telefona?

689
0
Podelite

Povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja na ženama Ženski centar je održao uličnu akciju na Gradskom trgu u Užicu.Tom prilikom  iznet je podatak da je SOS telefon ove godine ne računajući decembar zazvonio preko hiljadu puta dok su prošle godine registrovana 739 poziva žena koje su doživele neku vrstu nasilja.

Predsednica Upravnog odbora  Ženskog centra Radmila Gujaničić podsetila je da se akcija održava na dan Montrealskog masakra kada je naoružani napadač ubio 14 studentkinja 1989. godine i svojom simbolikom ukazuje na pojavu mizogone kulture u kojoj su generacije muškarace vaspitivane  da mrze žene.U Srbiji svaka treća žena trpi neki oblik nasilja , a godišnje bude ubijeno 35-40 žena, rečeno je na užičkom trgu.

Rada Gujanicic“Uspostavljene su mnoge usluge da se nasilje spreči i suzbije, ali se ne radi ni blizu toga koliko bi trebalo i moglo. U Zlatiborskom okrugu postoji samo jedan SOS telefon što je samo jedna licencirana usluga za žrtve nasilja, u Priboju prihvatilište za žene žrtve nasilja sa osam kreveta”– rekla je Gujaničić uz podatak da je prema standrdima EU i procenama potrebno dvadeset pet kreveta za smeštaj žena sa iskustvom nasilja.

Ona dodaje da Ženski centar pokušava da motiviše lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu da izdvoje više sredstava za pružanje usluga ženama sa iskustvom nasilja, ali da se susreću sa mnogim problemima i vrstom oportunizma  koji otežava rad. Pri tom je navela da je sredstva za rad SOS telefona užička lokalna samouprava prepolovila na 500.000 dinara i da će za iduću godinu važiti ista sredstva označavajući to što se dogodilo “obeshrabrujućim”.

Zene nasilje 3Gujaničić dodaje da je u pitanju specijalizovana usluga koja ne može da se volonterski obavlja i koji mora da bude plaćen. Zahtevi su upućeni i opštinama Čajetina i Arilje koje su do sada učestvovale u finansiranju usluge SOS telefona, a o značaju postojanja ove usluge upoznate su i druge lokalne samouprave u Okrugu.

Koordinatorka rada SOS telefona  Vesna Bogdanović, pružalac pravne pomoći osobama sa iskustvom  nasilja u porodici i partnerskog nasilja kaže da je SOS telefon ove godine zazvonio 1004 puta, a prošle 739 puta.

Vesna Bogdanovic“U ovoj godini SOS telefon je zazvonio 1004 puta, pružili smo 1124 različite usluge osobama sa iskustvom nasilja za 155 žena. Osim usluge SOS telefona pružili smo individualne psihosocijalne i pravne konsultacije kao i pravnu pomoć i podršku u sferi zaštite od nasilja u porodici.U ovoj godini pokrenuto je 29 parničnih i krivičnih i izvršnih postupaka u sferi zaštite od nasilja u porodici” navela je Bogdanović.

Pozivajući se na podatke Policijskske uprave Užice koja pokriva Užice, Bajinu Baštu, Kosjerić, Požegu, Arilje i Čajetinu ona je dodala da je 2017. bilo  410 prijava nasilja, a 2018. godine  495  prijava nasilja. Uz napomenu da je Zakon o sprečavanju nasilja stupio na snagu 1. juna prošle godine u protekloj godini je  izrečeno 213 hitnih mera, a u ovoj godini 416. Mera zaštite koja se izriče počiniocu nasilja u protekloj godini bilo je 16, a u ovoj godini 38 i u najvećem procentu sudija počiniocu nasilja produžava ove mere još trideset dana.

Zene nasilje 2-Nasilja je bilo uvek, razlika je sada u tome što su žrtve vise ohrabrene da ga prijavljuju  – kaže pravnica Vesna Bogdanović uz ocenu važnost informisanja o zakonskim pravima žena u ovim slučajevima.

 

Ostavite odgovor