Pocetna Društvo Prijem povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom

Prijem povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom

570
0
Podelite

Povodom 3. decembra Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Gradskoj kuci  je održan prijem za predstavnike udruzenja invalida kojih u Užicu ima  dvanaest. Čestitajući Svetski dan gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da su najveći problem koji muče osobe sa invaliditetom lose materijalno stanje, nedovoljna zaposlenost i problemi sa obrazovanjem, socijalnom i zdravstvenom zaštitom kao i nedovoljno učešće u društvenom životu. Pri tom je naveo i podatke iz istraživanja koja pokazuju da je preko 70 odsto osoba sa invaliditetom siromašno i nedovoljno učestvuje u javnom životu.

Dan invalida 2Gradonačelnik Užica je dodao da je Grad sa udruženjima ostvario vise zajedničkih projekata i zahvalio na kvalitetnom radu ljudi koji sun a čelu udruženja. Više godina unazad Grad finansira po jednog zaposlenog u svim udruženjima, plaća zakup i materijalne troškove prostorija za koje je ove godine opredeljeno 9 miliona dinara.Ovaj iznos će u narednoj godini biti uvećan za deset odsto za povećanje plata zaposlenim u udruženjima.

Dan invalida 1-Pružili smo podršku nastanku preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i projekat sušara za voće realizuje se u Biznis inkubator centru.   Izgrađen je inkluzivni park na lokaciji Plaže, obezbeđujemo sredstva za lične pratioce dece sa invaliditetom i taj broj će iduće godine biti 23. Rekonstruisali smo dva stana u Turici  u saradnji sa ekipom emisije “Tamara u akciji” i ona su dodeljena invalidima – rekao je gradonačelnik Užica.

U ime Udruženja slepih i slabovidih sekretar Apolonija Lazić je rekla da se populacija gluvih i nagluvih najviše suočava sa komunikacijskim preprekama i da bez bez prevodioca na znakovni jezik praktično ne mogu da funkcionišu. Podrška Grada Užica i za ovo udruženje u svakom pogledu je veoma značajna.

Mirjana Lazic“Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije 10-15 odsto ukupne populacije čine osobe sa invaliditetom – rekla je Lazić i pozvala Užičane da večeras dođu u Gradski kulturni centar gde će biti predstavljeno stvaralaštvo članova i Udruženja koje predstavlja.

Predstavnik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Čedomir Cicović  kaže da se od jednog do drugog Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ne može pričati o podizanju svesti i uklanjanju predrasuda i stereotipa, ali da postoji ponos i obostrano zadovoljstvo kada je u pitanju saradnja na  realizizaciji projekata.

Cedomir Cicovic 2“Sama činjenica da Užice  ima zajednicu osoba sa invaliditetom govori o strateškom opredeljenju i zajedničkoj saradnji da se na dugoročnom nivou i planu rešavaju problemi. Ono što nam predstoji u narednom periodu jeste uspostavljanje serijske proizvodnje u preduzeću “Naše zeleno polje”, obezbeđenje finansija za  dve stambene jedinice u Turici koje su opremljene “Sa Tamarom u akciji” . Važno je da se kapaciteti socijalnih usluga iz godine u godinu povećavaju kao i broj korisnika, ali  i podiže kvalitet usluga zahvaljujući i dobroj saradnji grada Užica i pružalaca tih usluga – rekao je Čedomir Cicović iz   Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga uz  napomenu da se komunikacija sa predstavnicima grada i rešavanje problema odvija tokom cele godine i da je to najvažnije u odnosu na  prijeme koji su i  simbolični i  formalni.

Ostavite odgovor