Pocetna Politika DVERI: Alarmantno loša ekološka situacija

DVERI: Alarmantno loša ekološka situacija

402
0
Podelite

Užiki odbor Pokreta Dveri, izrazio je oštar protest zbog alarmantno loše ekološke situacije u gradu i okolini, kojom se u opasnost dovodi zdravlje građanja i ukupno stanje životne sredine.

“Pored katastrofalno lošeg kvaliteta vazduh, po kome smo na vrhu liste crnih gradova Srbije, situacija sa vodom se drastično pogošava iz dana u dan, a o svemu tome gradska vlast sa nadležnim službama ili ćuti, kao da se ništa ne dešava ili prikriva istinu.

Samo u toku poslednjih mesec dana, više puta je došlo do nekontrolisanog ispuštanja hemikalija, u sred dana, u reku Đetinju, kroz neuređeni kanalizacioni potez Koštičkog potoka, zatim ispod Hotela Zlatibor i u Sevojnu, od strane NN lica, protiv kojih nije pokrenut nikakav postupak niti nadležnje inspekcijske službe znaju kako se to dogodilo. Tokom izlivanja je došlo do pomora ribe, u samom i strogom centru grada, a preživele, kapitale primerke pastrmke i mladice su građani rukama i u kofama vadili i spašavali, ulazeći u hladnu vodu i prebacujući ih uzvodno. Hemikalije dalje navodnjavaju ratarske i povrtarske površine i na taj način ulaze i u naš lanac ishrane.

Građani su takođe dodatno uznemireni otvaranjem sve većeg broja MHE (mini-hidrocentrala) na pritokama i rekama na našoj teritoriji, Đetinja, Ročnjak, Prištavica, koje se ispod žita, pojavljuju kao pečurke posle kiše, bez ikakve odluke o saglasnosti o izgradnji i puštanju u funkciju pomenutih, od strane lokalne Skupštine, javne rasprave ili saglasnosti meštana Mesnih zajednica.

Zahtevamo da se njihov rad pod hitno zabrani, jer ugrožavaju i narušavaju kvalitet vodenih ekosistema u ovom brdsko-planinskim području, njihova izgradnja je destruktivna i brutalno narušava staništa za živi svet, a protok vode na pomenutim vodotokovima je ispod svakog biološkog minimum. Takođe zahtevamo da se javno objavi ko su vlasnici MHE (mini- hidrocentrala) na teritoriji Grada Užica i ko je dao dozvolu za njihovu izgradnju i na osnovu kojih akata, bez znanja i sagalasnosti šire zajednice o tako važnom pitanju.”

Ostavite odgovor