Pocetna Društvo Za 1300 kaplara i decu u Velikom ratu

Za 1300 kaplara i decu u Velikom ratu

407
0
Podelite

Svečana akademija ”Ni koraka nazad!”posvećena je Skopskom đačkom odredu, poznatijem kao 1300 kaplara i najmlađim učesnicima Prvog svetskog rata – deci.  U okviru obeležavanja Proboja Solunskog fronta i oslobođenja u Prvom svetskom ratu tim povodom održana je akademija na užičkom Pedagoškom fakultetu u organizaciji Društva istoričara, Kola srpskih sestara i Društva srpskih domaćina.

Snezana NedeljkovicAutor akademije Snežana Nedeljković, predsednik Društva istoričara Užica  navodi da krajem avgusta 1914. godine kada je srpska vojska odnela pobedu na Ceru, šesta generacija srednjoškolaca i studenata upućena je u oficirsku školu u Skoplje, na odsluženje vojnog roka. Komandant bataljona, pukovnik Dušan Glišović, posle dva ipo meseca obuke, po naredbi Vrhovne komande prekida obuku i hitno upućuje mlade regrute na front. Vrhovna komanda je mlade regrute proizvela u čin kaplara koji su raspoređeni duž fronta u operativne jedinice . Tada su dobili besmrtni naziv -1300 kaplara. Na položaje su stigli u jeku Kolubarske bitke. Svaka od šest četa Skopskog bataljona, pored svog rednog broja imala je i poseban nadimak. Prvu četa činili su kaplari iz Užica koji su dobili naziv ,,Plemići“ i pozdravljani su pokličom ,,Živeo voz“.To je pozdrav kojim su Užičani dočekali prvi voz. Drugu četu su nazvali ,,Bukvarci“ jer su imali najmanje škole i bili najnepismeniji od 1300 kaplara, treću ,,Rmpalije“, a četvrtu četu u kojoj su bili Beograđani nadimak ,,Ruzmarin“ dao je komandant Dušan Glišić kada im je otpevavši pesmu izrekao zabranu izlaska u grad ,, Ruzmarinu moje rosno cveće, tebe varoš više videt neće“, petu ,,Ćevabdžije“ jer su bili mahom iz Leskovca i šestu četu nazvali su ,,Kalašture“. U ovom slavnom bataljonu bilo je i 17 Užičana od kojih su najpoznatiji akademik Miladin Pećinar, inženjer Milan Janjušević, učitelj Miodrag Vergović….

Akademija Veliki rat 2U toku četiri godine Prvog svetskog rata Srbija je izložena neverovatnom stradanju kako na bojnom polju tako i u pozadini. Sve vreme ne prestaje da iznenađuje svojom izdržljivošću i neverovatnom hrabrošću, izazivajući poštovanje tadašnjg sveta, ne samo saveznika nego i neprijatelja. Naročito jedan fenomen koji nigde nije viđen osim u Srbiji, ne prestaje da budi najuzvišenije osećanje divljenja i predstavlja jedinstven primer mitskog. To je odluka države da za poslednju odbranu otadžbine u borbene redove izvede decu. Razlog ovog drugog očajničkog poteza srpske vlade bio je da sačuva ovu decu od onoga što se dešavalo njihovim vršnjacima i mlađim od njih u toku kaznene neprijateljske ekspedicije tokom leta 1914.godine. I što je postojala bojazan da će ih austrougarska vojska iskoristiti i mobilisati u svoje trupe.Prvi put 1914. godine kada je formirani Skopski đački odred, sastavljen od mladića starosti 22-24 godine, podignut je moral iznurenoj i demoralisanoj srpskoj vojsci i odneta pobeda. Vrednost postignute pobede meri se brojem žrtava, a u Kolubarskoj bici poginulo je 400 mladih regruta, a 200 bilo je ranjeno. Drugi put od septembra do novembra 1915. godine kada je Srbija mobilisala poslednje ostatke srpske snage – decu od 15-18 godina koja nisu ni prošla obuku već su ih pridružili trećepozivcima koji su ih u hodu obučavali. Opisi njihovih muka i stradanja podsećaju na biblijska, zaključila je Nedeljković.

Akademija Veliki rat 3U programu akademije posvećene 1300 kaplara i deci, govorio je dr Aleksandar Lukić, sa Instituta za noviju istorije Srbije koji je autor knjige “Učešće 1300 kaplara u Kolubarskoj bici”, a učestvovali su hor Pedagoškog fakulteta iz Užica, Radivoje Blagojević, Goran Dimireijević, Željko Dimitrijević, Miodrag Dikić, Mina Milivojević, Goran Mitrašinović, Nemanja Milivojević i učenici Vasilije Pavlović, Spasoje Maksimović, Zinedin Kajević, Lazar Stanić, Marija Stojković, Aleksandar Milović i Dušica Ćosić iz Tehničke škole ,,Radoje LJubičić“, Nikolija Spasojević i Jovan Šopalović iz Užičke gimnazije, a ramonde su napravili učenici Osnovne škole ,,Stari grad“.

Dodajmo, da spomenik 1300 kaplara dar Društva srpskih domaćina biće postavljen ispred Užičke gimnazije.

Ostavite odgovor