Pocetna Kultura Odnosi poštovanja i saradnje

Odnosi poštovanja i saradnje

376
0
Podelite

U Istorijskom arhivu Užice otvorena je izložba o diplomatskim i kulturnih odnosa Srbije i SAD koju je priredio Istorijski arhiv Srbije u godini kada se obeležava stogodišnjica završetka Velikog rata. Vek kojim se izložba bavi obeležila su dva rata kojim su vladali jaki saveznički odnosi, a neposredan povod za njen nastanak jeste i stogodišnjica od podizanja srpske zastave na Belu kuću. U istoriji Bele kuće samo je još jedna zastava francuska podignuta na najviši jarbol. Ličnost koja je u ovom period obeležila srpsko-američke odnose svakako je američki predsednik Vudro Vilson.

SRB SAD Bora“To je bilo dovoljno da se osvrnemo na naše savezništvo i da naročito mlađi naraštaji ne posmatraju američko-srpske odnose kroz poslednjih dvadeset-trideset godina. Ti odnosi su mnogo duži i dublji”, kaže Bora Dimitrijević, jedan od autora izložbe.

SRB SAD 2Na panoima se nalaze kopije originalnih dokumenata, fotografije, novinske natpise, depeše, trgovinske sporazume, plakate izložbi koje su obeležile saradnju na polju kulture. Na plakatu izložbe koju je danas u Užicu otvorio savetnik za odnose sa javnošći Američke ambasade Tim Standard nalaze se Tito i Kenedi prilikom poslednjeg susreta 17. oktobra 1963. godine ispred Bele kuće, četiri nedelje pre atentata u Dalasu. Jugoslovenski predsednik bio je poslednji predsednik jedne zemlje koga je primio Kenedi pre tragične smrti.

SRB SAD 4Dimitrijević kaže da je svakako najupečatljivije tragove u srpsko-američkim odnosima ostavio Tito. U pitanju je period od 1945-1980. godine kada Tito prima preko pet stotina zvaničnika SAD, američkih predsednika, državnih sekretara, kongresmena, senatora, crkvenih ličnosti, pa čak i studenata. Poznate su i reči američkog predsednika Dzimija Kartera povodom Brozove smrti da je otišao “poslednji politički gorostas ovog veka”,

SRB SAD 3“Druga reč koja obeležava odnose Amerike i Srbije jeste “pomoć”, jer 1917. godine doneta je odluka o mesečnom iznosu pomoći od million dolara – navodi Dimitrijević. Zbog ogromnih zasluga za pomoć srpskom narodu u Užicu postoji inicijativa da jedna od ulica dobije naziv po američkom predsedniku Vudro Vilsonu zbog ogromnih zasluga 1917. i 1918. godine “, rekao je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić.

Ostavite odgovor