Pocetna Kultura Zavesa se diže – počinje festival

Zavesa se diže – počinje festival

840
0
Podelite

Predstavom „Korešpodencija“ po tekstu Borislava Pekića u režiji Gorčina Stojanovića, a u izvođenju Zvezdare teatra, večeras će biti otvoren 23. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

festival-2Osam dana iz večeri u veče, ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da pogledaju i predstavu somborskog pozorišta „Kad bi Sombor bio Holivud“, autorski projekat reditelja Kokana Mladenovića, zatim „Ožalošćenu porodicu“ Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića a u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd. Jugoslovensko dramsko pozorište izvešće predstavu „Zašto je poludeo gospodin R“ R. V. Fasbindera u režiji Boba Jelčića, HNK Split „Kroćenje goropadnice“ V. Šekspira u režiji Ivana Plazibata, Atelje 212 „Pet života pretužnog Milutina“ po tekstu Milene Marković u režiji Aleksandre Milavić Dejvis. Takmičarski program završiće predstava „Krvave svadbe“ F.G. Lorka u režiji Igora Vuka Torbice a u izvođenju Budva Grad Teatar u saradnji sa SNP Novi Sad. U čast nagrađenih, 12. novembra, biće izvedena predstava Narodnog pozorišta u Gračanici „Strah i beda Trećeg rajha“ B. Brehta u režiji Slobodana Skerlića.

festival-3Tvorci repertoara ovogodišnjeg festivala su selektori Bojan Munjin i Zoran Stamatović.
-Ovaj festival svake godine ima i svoj slogan, kojim želi da zada intonaciju onoga šta će se događati na pozornici i oko nje. Za ovogodišnji festival izabrali smo rečenicu Branislava Nušića koja glasi „Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“, jer njena glavna misao, da je pozorište ogledalo života, kao i da taj tragičan, tužan i smešan život, često liči na pozorište – ta se misao kao nevidljiva nit provlači kroz mnoge od izabranih predstava,- kaže Bojan Munjin.

Domaćin i organizator JPF-a je od početka užičko Narodno pozorište. Ove godine Grad Užice je za festival izdvojio četiri miliona dinara, a Ministarstvo kulture i informisanja tri miliona. Najavljeno je da će festival otvoriti naša poznata književnica i rediteljka Vida Ognjenović, a petločani žiri u sastavu: Lenka Udovički- rediteljka, predsednica žirija, Rijeka- Hrvatska, Dragana Varagić- glumica, Beograd-Srbija,Slobodan Obradović- dramaturg, Beograd-Srbija, Dario Harjaček – reditelj, Zagreb-Hrvatska i Janko LJumović, producent, Podgorica-Crna Gora, odlučiće kome će pripasti nagrade, a na raspolaganju je devet Ardaliona.

festival-4U okviru pratećeg programa festivala, u ponedeljak, pre zvaničnog početka, u holu pozorišta, tardicionalno, biće otvorena izložba fotografija sa prethodnog festivala, užičkog fotografa Radovana Baje Vujovića. U toku prvog dana festivala, u Istorijskom arhivu biće otvorena izložba “SAD- Srbija od 1918. do 2018. godine – diplomatski i kulturni odnosi” autora Bore Dimitrijevića i Miladina Miloševića. U utorak će na Maloj sceni Narodnog pozorišta biti izvedena ispitna predstava „Slučaj Harms“ studenata umetnosti Novi Sad u klasi prof. Jasne Đuričić. Tokom festivala u Narodnoj biblioteci biće priređena izložba „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića” , Nušić fondacije, kao i promocija knjige “Kuća za junake”, autora Aleksandra Lala Milosavljevića. Promocije knjiga biće organizovane i na Maloj sceni pozorišta, „Večna stvarnost“ beogradskog izdavača „Klio“ uz predavanje dr Jelene Todorović, kao i pred sam kraj festivala, knjige „Muzičko pozorište kao umetnička sinteza“, autora Svetozara Rapajića, izdavač je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a o knjizi će govoriti autor Svetozar Rapajić, profesor emeritus FDU i prof. dr Ivan Medenica, FDU, urednik edicije Studije pozorišta.

Ostavite odgovor