Pocetna Kultura Skulpture Olge Jevrić

Skulpture Olge Jevrić

630
0
Podelite

Sinoć je u Gradskoj galeriji u Užicu otvorena izložba skulptura akademika Olge Jevrić koja je i prvo samostalno prikazivanje njenog rada u Užicu. Izložba je plod saradnje Gradske galerije sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti koja traje već 13 godina, a nastala je na inicijativu akademika Ljubomira Simovića.

Olga Jevric 4Izložbu čini 30 radova Olge Jevrić, ali je izložen i alat kojim je poznata vajarka radila, kao i materijali – cement, gips i gvožđe u prahu, od kojeg je umetnica pravila originalnu smesu od koje je vajala svoje skulpture.

Olga Jevric 1Upravnik Galerije SANU Dušan Otašević, otvarajući izložbu između ostalog je rekao:

-Odbacivši pouke i znanje stečeno na Akademiji likovnih umetnosti, a zasnovano na klasičnoj, evropskoj skulptorskoj tradiciji, Olga Jevrić je napravila džinovski iskorak ka novom skulptorskom izrazu. Ne treba zaboraviti da se to događalo pedesetih godina prošlog veka kada u našoj sredini nije postojalo ništa slično,- istakao je između ostalog Otašević podsetivši da je Olga Jevrić osim Akademije likovnih umetnosti završila i Muzičku akademiju. Zahvaljujući muzici, Olga je imala hrabrosti, kako je sama govorila, da se upusti u apstraktnu formu.

Olga Jevric 6-Suštinski odnos između zvuka i tišine, Olga Jevrić je prenela u svoje skulpture zasnovane na ravnopravnom odnosu između skulptorske mase i praznine, gde praznina ima istu vrednost kao i puna forma. Olga Jevrić je izabrala samo njoj svojstven, neuobičajen materijal za realizaciju svojih skulptura. To su cement, gvozdene šipke, feri-oksid. To je kao kada bi kompozitor nezadovoljan postojećim konstruisao sopstveni muzički instrument kojim bi na najbolji način mogao da izvede svoje delo. Olga Jevrić je s pravom svrstana u sam vrh naših i svetskih umenika iz 20. i početka 21. veka,- završio je Dušan Otašević.

Autor izložbe je Žaklina Marković, kustos legata Olge Jevrić u SANU, koja je ovom prilikom rekla da izložba skulptura Olge Jevrić u Užicu ima za cilj da odabranim originalnim delima predstavi izuzetan značaj i osoben kulturni identitet ove umetnice, onaj segment kolekcije legata SANU koji omogućava upoznavanje sa ključnim delima koji su obeležili jugoslovenski i srpski modernizam. Olga Jevrić je kreirala skulpture prepoznatljive po apsolutnoj slobodi izražavanja.

Olga Jevric 5-Njena umetnost predstavlja jedan od prvih iskoraka ka modernizmu našeg posleratnog vajarstva, dok njen specifičan pristup oblikovanju skulptorskog dela i njegov konačni izraz izdvajaju umetnicu od ostalih skulptora na jugoslovenskoj, a i na srpskoj umetničkoj sceni. Delo Olge Jevrić višestruko je značajno, rekla je Žaklina Marković.

Otvaranju izložbe vajarke Olge Jevrić prisustvovala je Jelena Mežinski Milovanović, zamenik upravnika Galerije SANU, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i brojna publika. Grad Užice je finansijski pomogao realizaciju izložbe.

Olga Jevric 2U toku trajanja izložbe organizovan je prateći program koji obuhvata prikazivanje filma Skulptura u svetu predmeta i pejzaža – Olga Jevrić, po scenariju akademika LJubomira Simovića i Nešto sasvim lično- Olga Jevrić, razgovor koji je vodio Sveta Lukić sa umetnicom i Retrospektiva Olge Jevrić, autora Dragomira Zupanca.

Ostavite odgovor