Pocetna Društvo Sve više turista iz Kine na Zlatiboru

Sve više turista iz Kine na Zlatiboru

726
0
Podelite

Sumirajući proteklo leto, u Turističkoj organizaciji Zlatibor ističu da je iza nas još jedna uspešna letnja sezona na ovoj planini. Iako su na početku leta bili nepovoljni vremenski uslovi koji nisu išli na ruku turizmu, to se nije posebno odrazilo na ukupan turistički promet, jer „zlatna planina” ima mnoštvo različitih sadržaja kojima u svim uslovima može privući goste. Zato su i u ovoj glavnoj sezoni ovde ostvareni odlični rezultati.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor je u periodu od početka godine do sada zvanično najposećenija turistička destinacija u Srbiji. Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti su u periodu januar-avgust 2018. godine najviše boravili upravo na Zlatiboru, sa ostvarenih 480.244 noćenja, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Zatim slede Vrnjačka Banja, Kopaonik, Sokobanja, Beograd…

kamp zlatiborInostrani turisti su na Zlatiboru od početka godine ostvarili više od 84.000 noćenja, što je za četiri odsto više nego prethodne. Na Zlatiboru je sve više stranaca, ne samo iz evropskih država: samo u julu i avgustu na planini je boravilo preko 3.000 gostiju iz Kine. U letnjim mesecima broj kineskih turista se značajno približio broju posetilaca iz Republike Srpske i Crne Gore, koji su tradicionalno najbrojniji inostrani gosti na Zlatiboru.

„Ove godine Zlatibor je bio u znaku jubileja, obeležavanja 125 godina organizovanog turizma, pa je tokom leta održan veliki broj manifestacija, koncerata, dešavanja na Kraljevom trgu i okolnim mestima na teritoriji opštine Čajetina koja su privukla veliki broj posetilaca. Letnja sezona je bila vrlo uspešna, veliki broj domaćih i stranih gostiju uživao je u lepotama i sadržajima Zlatibora. Jednodnevni izleti koje smo organizovali takođe su privukli veliki broj gostiju. Na primer, zaštićeno prirodno dobro Stopića pećinu tokom osam meseci ove godine posetilo je oko 61.000 turista. Toliko ih je obišlo pećinu tokom cele prošle godine, što je dobar pokazatelj rasta turističkog prometa na „zlatnoj planini“, kaže director Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović.

NG Vladimir Zivanovic, TO ZlatiborDirektor napominje i da se letnja sezona u auto-kampu „Zlatibor” može oceniti kao veoma uspešna, sa odličnim rezultatatima.

„Pored pet kamperskih grupa iz Holandije, kamp „Zlatibor” je postao privlačan i za kampere iz Velike Britanije, Nemačke, Slovenije. Uz organizovane grupe u kamp sve više dolaze i individualni kamperi, a sve je to rezultat intenzivnih promotivnih aktivnosti koje TO Zlatibor sprovodi na inostranim tržištima“, ističe Živanović.

On najavljuje da u narednom periodu Turističku organizaciju očekuju nove marketinške aktivnosti, nastupi na sajmovima turizma u Novom Sadu i Kragujevcu, prezentacije u gradovima regiona, bilbord kampanja, nastupi na televizijskim i radio stanicama, promocija na društvenim mrežama…

„Već smo započeli promotivne aktivnosti za nastupajuću zimsku sezonu, najpre u državama regiona. Uspešno smo nastupali na sajmu privrede „MOS“ u slovenačkom gradu Celju, gde je iskazana zainteresovanost za ponudu Zlatibora. A u Višegradu smo potpisali Protokol o saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i time nastavili dobru saradnju koju smo imali prethodnih godina sa kolegama iz ove države“, dodaje direktor TO Zlatibor.

Ostavite odgovor