Pocetna Društvo Vozači kamiona u protestnoj vožnji

Vozači kamiona u protestnoj vožnji

499
0
Podelite

Nekoliko desetina kamiona transportnih firmi iz Čačka, Kraljeva, Užica i Ivanjice danas je organizovalo protestnu vožnju u nameri da ukažu na probleme s kojima se susreću u radu.

Predsednik Udruženja “MDT Sistem“ iz Kraljeva Ljubinko Zlatić kazao je da su se okupili kako bi omogućili bolji ekonomski položaj prevoznika, a u čemu ih ometaju problemi na graničnim prelazima i carinskim ispostavama, ali i agencija za bezbednost i ispitivanje vozila, te česti tehnički pregledi.

Kako kaže, na graničnim prelazima čeka se po 20 i više sati, a gorivo u Srbiji najskuplje je u Evropi.

– Nadležni su nam rekli da što se tiče čekanja na graničnim prelazima, stvar je u ličnim dohocima zaposlenih i da oni neće da rade. Najbolje da i mi stanemo i da ne radimo, pa da vidimo od čega bi i ove plate primali. Imamo veliku konkurenciju inostranih prevoznika, oni nemaju granične prelaze iz EU, a i gorivo im je jeftinije – kaže Zlatić.

Pominje da je problem i dužina tehničkih pregleda, koji se rade 45 minuta, te da imaju i ispitivanje vozila jednom sedmično, a da se onda na rešenje čeka i po nekoliko meseci.

– Jedino mi u Evropi imamo to ispitivanje – tvrdi Zlatić.

Vlasnik firme „Unitrag“ Užice Branko Bešević, inače i jedan od osnivača i član UO Međunarodnog transporta Beograd, kaže da se već deset firmi ugasilo „što zbog loših uslova, što zbog manjka vozača“, a da je cilj današnjeg protesta da zainteresuju nekoga da sedne s njima i dogovori se kako da se poboljšaju uslovi rada.

– Nećemo mi da zaustavljamo saobraćaj, ali ne znam šta bi bilo sa srpskom privrednom ako bi prevoznici stali sa radom deset dana – kazao je Bešević.

Vozač Božidar Milosavljević iz Čačka kaže da niko ne obraća pažnju na vozače, jer i oni trpe zbog loših uslova rada.

Takođe, kako kaže, obaraju se cene i od prošle godine one su pale o za 500 evra za iste relacije.

Inače, u Srbiji ima preko 1.500 transportnih firmi samo u međunarodnom drumskom saobraćaju, a za taj broj preduzeća potrebno je otprilike 160.000 vozača.

Dnevnica vozaca u Srbiji je 50 evra, u Sloveniji 100 evra.

Ostavite odgovor