Pocetna Društvo Besplatna prva godina studija u Priboju

Besplatna prva godina studija u Priboju

120
0
Podelite

Na Visoko tehničkoj mašinskoj školi u Priboju biće upisana prva generacija studenata na strukovne studije mašinske struke. Ovo je prva visoobrazovna ustanova koja će obrazovati neophodan kadar za razvoj privrede u ovom kraju.

Posle sastanka u Trsteniku sa rukovodstvom Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija u Slobodnoj zoni održana je prezentacija ove škole, povodom otvaranja jedinice ove obrazovne ustanove u Priboju.

Sastanku sa predstavnicima privrednog sektora Priboja i investitora koji posluju u Slobodnoj zoni, prisustvovalo je rukovodstvo i profesorski kadar Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Trstenika, predstavnici resornog Ministarstva prosvete, Marko Pećanac, savetnik u Predsedništvu Srbije, Krsto Janjušević, narodni poslanik i Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Krsto Janjušević, narodni poslanik iz Priboja istakao je da je mašinska struka najneophodnija u ovom trenutku jer se razvija Slobodna zona i oporavlja industrija.

-Imali smo ogromnu podršku Vlade Srbije u formiranju Slobodne industrijske zone u Priboju pre tri godine i sada sedam firmi ovde posluje. Očekujemo ugovor i sa jednom od najboljih domaćih kompanija i nova radna mesta za Pribojce. Velikim naporima Vlade takođe se stvaraju uslovi za ulazak FAP-a u sistem odbrambene industrije Srbije. Dolazak visokoškolske jedinice mašinskog smera  je novi znak velike podrške države Priboju i još jedan korak u jačanju ekonomske situacije u našoj opštini- rekao je Janjušević.

Priboj skola 1On je naveo prednosti upisa u ovu školu na studijski program Proizvodno mašinstvo u Priboju. Studenti će koristiti i mogućnost dualnog obrazovanja, u kompleksu Slobodne industrijske zone u kojoj će se ova visokoškolska jedinica nalaziti i u pogonima FAP Korporacije.

Zadovoljstvo zbog otvaranja ove renomirane visokoškolske ustanove izrazio je i Lazar Rvović, predsednik opštine, koji je precizirao da će lokalna samouprava finansirati školovanje prvih 30 upisanih studenata, dok će sve druge troškove školovanja pokriti ova škola, tako da od oktobra prva godina studija za sve studente je besplatna. u Priboju.

-Opredelili smo se za ulaganje u obrazovanje, jer je to najbolji mogući način da podstaknemo razvoj Priboja, a bez kvalitetne radne snage, razvoj je nemoguć- istakao je Rvović.

Dobri uslovi u Priboju, po rečima Rvovića, stvoreni zahvaljujući podršci države i Vlade, energije i napora predsednika države koji je zacrtao kao cilj da se mora pomoći Priboju.

Predstavnik Ministarstva prosvete prof. Branislav Jeremić, ocenio je da je u Priboju veoma značajan početak visokog obrazovanja.

Dr Milomir Mijatović, direktor Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje koja je uspostavljena ističući da je ovo jedan od načina da se mladi zadrže u Priboju,. Oni će imati dobre uslove tokom školovanja a u budućnosti, osim Proizvodnog mašinstva biće otvoreni i drugi studijski programi u skladu sa potrebama tržišta rada.

Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija u Trsteniku je državna,  obrazovna ustanova, osnovana 1962.godine, i od osnivanja ima studijski Proizvodno mašinstvo. Po završetku studija svršeni studenti stiču zvanje strukovni inženjer mašinstva. Studije traju šest semestara, a nastava u jedinici u Priboju biti organizovana u skladu sa obavezama studenata koji studiraju uz rad. Sedište škole biće u Upravnoj zgradi Slobodne zone, navedeno je na sajtu Opštine Priboj.

 

Ostavite odgovor