Pocetna Kultura Premijera u Narodnom pozorištu

Premijera u Narodnom pozorištu

553
0
Podelite

U Narodnom pozorištu Užice, sutra, u utorak, 11. septembra, biće  izvedena 543. premijera, „Kako održavati fikus“ po tekstu Ognjena Obradovića, a u režiji Juga Đorđevića.

Konferencija za novinare kojom je premijera najavljena, održana je u sali Gradske skupštine, što je neuobičajeno. To se desilo pre 11 godina kada je užičko pozorište nastupilo na Venecijanskom festivalu. Jedini razlog za to je ovog puta, po rečima Zorana Stamatovića, direktora Narodnog pozorišta, prvo izvođenje drame mladog pisca Ognjena Obradovića (1992), rođenog Užičanina koji je osnovnu školu i Užičku gimnaziju završio u rodnom gradu, a onda je diplomirao na FDU u Beogradu na odseku Dramaturgije i trenutno je na doktorskim studijama na ovom fakultetu. Inače, drame Ognjenovića izvođene su na sceni Beogradskog dramskog i Šabačkog pozorišta, „Nedelja: juče, danas, sutra“, odnosno, „Hajka na vuka“. Radio Beograd je emitovao dve drame, „Put u Lisabon“ i „Da mi je da spustim ovu suzu“. Predstava „Kako održavati fikus“ po tekstu Ognjena Obradovića spada u red onih kojima užičko Narodno pozorište promoviše rad domaćih, lokalnih dramskih pisaca.

Kako odrzati fikus kzn 1– Od ovih 543 premijere bile su i one po tekstovima  poznatih Užičana, Milutina Uskokovića, Milenka Misailovića, Stiva Tešića, LJubomir Simović, Dobrilo Nenadić, Milovan Vitezović, Ljubivoje Ršumović, Svetislav Basara. Sada kažemo, evo nam i Ognjena Obradovića. Sva ova imena za užičko pozorište koje baštini vrednosti svih ovih velikih pisaca, obaveza su i trudimo se da ih dovedemo do večnosti u trenutku ovdašnjem,- rekao je Stamatović.

Kako odrzati fikus Ognjen„Kako održavati fikus“ govori o savremenoj srpskoj porodici sa svim svojim frustracijama, snovima i ambicijama. To je priča o jednom takvom petogodišnjem dečaku, koji još uvek ne priča, ali zato odlično igra zumbu… Zahvaljući svojoj ambicioznoj baki, nekadašnjoj jugoslovenskoj zvezdi, dečak postaje poznat na društvenim mrežama. U tome svako od likova ima svoj udeo, ali i svoju direktnu ili indirektnu korist. Izazovi koje donosi novonastala  „popularnost“ nateraće ih da se suoče sa sobom i da preispitaju svoje granice. Međutim, Kako odrzati fikus Jugda li se točak koji su pokrenuli može tako lako zaustaviti?“-

Ognjen Obradović piše i poeziju pa je i dobitnik nagrade „Mladi Dis“.

Predstavu je režirao mladi reditelj, Ognjenov vršnjak iz Vranja, Jug Đorđević koji do sada ima nekoliko režija, prvu profesionalnu potpisuje u Pozorištu „Bora Stanković“ U vranju po tekstu Tijane Grumić „Kepler 452-6“. Za ovu predsta Jug i Tijana  podelili su „specijalnu nagradu za novu pozorišnu osećajnost“ na festivalu „Joakim Vujić“ u Novom Pazaru, a predstava je bila i u glavnoj selekciji Sterijinog pozorja 2018. godine.

U predstavi igraju Tanja Jovanović, Tijana Karaičić, Dušan Radojičić i Nemanja Jovanović. Scenografiju i kostimografiju je uradila Velimirka Damnjanović, muziku Julija Đorđević, a dizajn zvuka je Nikola Pejović.

Ostavite odgovor