Pocetna Društvo Osobe sa hendikepom su aktivne jedinke društva

Osobe sa hendikepom su aktivne jedinke društva

449
0
Podelite

Forum mladih sa invaliditetom i Udruženje studenata sa hendikepom održali su radionicu na temu „Uloga medija u podizanju svesti o poziciji osoba sa inveliditetom/hendikepom u drušvu“.

Trening je održan u užičkom Regionalnom centru za profesionalno obrazovanje odraslih (RCU) u sklopu projekta „Digitalna i medijska pismenost“.

Tokom radionice koja je je održana uz učešće novinara iz Užica, Požege i Čajetine  polaznici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim princpipima koncepta socijalne inkluzije, komunikacijom sa osobama sa invaliditetom/hendikepom i modelima pristupa osobama sa hendikepom.

Hendikep 2Izvršni direktor Organizacije studenata sa hendikepom Milan Janković je rekao da je cilj projekta prbiližavanje medijima da sagledaju naročito mlade osobe sa hendikepom kao aktivne jedinke uključivanja u društvo.

-Svaka osoba sa hendikepom je individua koja ima želje i potrebe kao i svi ostali i mediji ne treba da ih sagledavaju u svetlu senzacije, kao heroje ili žrtve – rekao je Janković i ocenio da nije mali broj novinara koji teže isključivo senzaciji kada govore o osobama sa hendikepom. On smatra da položaj mladih sa hendikepom u oblasti obrazovanja nije dovoljno napravljen, mada već deset godina postoji Zakon o inkluzivnom obrazovanju.

Hendikep 3-Položaj studenata sa hendikepom možemo posmatrati kroz barijere na koje nailaze. Nažaost još uvek veliki broj visokoškolskih ustanova ima prisutne arhitektonske barijere ili što je još gore, na ulazu imaju rampu, ali unutar institucije osoba sa hendikepom nema šta da traži jer je nepristupačna većina prostorija  – navodi  Janković i ističući i neprilagođenost studentske literature osobama sa hendikepom  i recimo izostanak znakovnog prevoda na predavanjima za studente oštećenog sluha.

Kao primer dobre prakse naveden je Filozofski fakultet u Beogradu i predočen poražavajući podatak  da samo oko 0,5 odsto mladih  sa hendikepom u Srbiji studira, dok je učešće u populaciji mladih osoba sa hendikepom 15 odsto.

Ostavite odgovor