Pocetna Bajina Bašta Ćutnja na relaciji čovek – životinja

Ćutnja na relaciji čovek – životinja

628
0
Podelite

Četvrta postavka „Ćutljivi“ iz serije skupovi, kojom se Mišo Filipovac bavi već šest godina kao završnica doktorskog procesa otvorena je u Narodnom muzeju u Užicu. Postavku sačinjavu skulpture i crteži koji sa bave istom temom, a povezuje ih belina.

„Belina kao večna inspiracija, beli papir koji provocira svakog umetnika prilikom stvaranja. Najveća je trema kada stanete ispred tog praznog prostora i treba na neki način da ga oplemenite, da stvorite od ničega nešto“, kaže umetnik.

Cutljivi 2Pored 19 samostalnih izložbi, Filipovac je više od devedeset puta učestvovao na grupnim i međunarodnim izložbama, a postavka „Ćutljivi“ ima za cilj da nađe vezu između ljudi i životinja.

„Ovi portreti i same životinje mogu da naprave paralelu čovek – životinja, da komuniciraju međusobno, a ćutljivi su svi koji posmatraju, ne utiču mnogo na našu stvarnost, ali je generalno oblikuju“, objašnjava Filipovac zašto „Ćutljivi“.

„Korelacija i simbioza života između čoveka i životinja je najbitnija, koja je negde narušena, što prirodom, što uticajem čoveka. Ova izložba se bavi aktuelnim temama i pokušava da odgonetne ko je u svemu tome kriv. Zato je ta neka ćutnja, glavna tema koja se prožima izložbom“, kaže Filipovac.

Mišo Filipovac je rođen 1987. godine u Bajinoj Bašti, završio je Umetničku školu u Užicu, smer konzervator kulturnih dobara. Diplomirao je 2010. godine na Filološko –  umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na odseku zidno slikarstvo kao student generacije. Master studije je završio 2011. godine. Član je ULUS-a od 2012. godine. Živi, radi i stvara na relaciji Beograd – Kragujevac. Doktorant na ALU u klasi Vladimira Veličkovića i FPU Beograd.

Izložbu „Ćutljivi“ iz serijala „Skupovi“ možete pogledati u izložbenom prostoru užičkog Narodnog muzeja.


Ostavite odgovor