Pocetna BORN IN THE UE Užičanka Violeta Blagojević Zdravković: Zato što brzo trčim

Užičanka Violeta Blagojević Zdravković: Zato što brzo trčim

1583
0
Podelite

Užičanka Violeta Blagojević Zdravković bivša košarkašica tadašnjeg prvoligaša Sevojna iz Užica i takođe prvoligaških ekipam  Studenta iz Skoplja,  Studenta iz Valjeva i Bečega.  Violeta je igračku karijeru završila u Skoplju, i započela uspešnu trenersku karijeru. U svetu muške košarke u Makedoniji ona je jedina žena trener koja radi sa mlađim kategorijama. Imala je i poziv da bude selektor kadetske makedonske reprezentacije ali je pre nekoliko godina zbog porodičnih obaveza taj poziv odbila. Od septembra počinje da radi i njen klub Vibas basket

VioletaKao i svaki pravi i uporni „jarac“ Violeta je u životu navikla da sama sebi krči put, uzdignute glave ide napred, a životne prepreke  doživljava samo kao izazov. Odlično zna kada je nešto dobro uradila, ali je sebi najveći kritičar jer je zagovornik onoga da uvek može i bolje i još bolje. Vesela, nasmejana i za šalu spremna, uvek kombinuje humor i razum. Iskren je i odan prijatelj pa je zbog toga okružena ljudima dobre volje i pozitivcima.

Kada ste odlučili da je košarka Vaša ljubav ?

-Uspomene koje nosim iz vremena dok sam igrala košarku su prelepe i to je nešto što se Violeta 5ne zaboravlja. Isto tako moja igračka karijera mi je omogućila da se sada sa manje ili više uspeha posvetim trenerskom pozivu. Počela sam da treniram košarku u osmom razredu osnovne škole, sa nekih 13 godina. Ali znaš da smo tada svi u tim godinama  počinjali sa treninzima. Na školskim takmičenjima smo bili najbolja ekipa škola, i veoma brzo nas je primetio profesor Roga i eto me u klubu. Ako me pitaš što sam počela da treniram moj odgovor je zato što brzo trčim- kaže Violeta uz osmeh.

-Šalu na stranu, ali na tim školskim takmičenjima zbog nekih fizičkih predispozicija, brzine, talenta, nas pet među kojima su bile Kaća Andrijašević, Vesna Jovanović, Dragana Pejić i ja, prelazimo u košarkaši klub Sevojno koji je tada bio član Prve B lige. Nama je košarka bila igra, zabava i to je jedini sport kojim sam želela da se bavim. Iako sam bila juniorka, veoma brzo sam ušla u prvi tim Sevojna. Sećam se Milka Tomašević je bila prvi plejmeker, zatim igrale su Dragana Savić, Danojla Pjeić, Drinka Milović, Marina Vuković  i plejada naših vrsnih košarkašica. Mi smo bile juniorke ali smo veoma brzo uz njih napredovale. Te godine Sevojno je ušlo u Prvu ligu, ali je iste godine na žalost i ispalo. Sa 18 godina otišla sam iz Užica, i moj prvi transfer profesionalni bio je Student iz Skoplja, takođe prvoligaš. Tamo sam se zadržala dve godine jer je stigao poziv Dragoša Kovačevića, koji je tada trenirao Student iz Valjeva. One su tada ušle u Prvu ligu i u Valjevu sam provela prelepih šest godina.

Violeta 8

Ponovo ste se zbog košarke vratili u Makedoniju, a šta Vas je navelo da tamo i ostanete?

-Klub u tom periodu nije imao finansijskih sredstava da igra saveznu ligu pa smo se rastali. Vratila sam se u Skoplje jer je Student imao ambicija da budu prvaci Makedonije. Violeta 7

Te godine smo osvojili i KUP i prvenstvo. Iz Skoplja sam otišla u Bečej koji je takođe bio prvoligaš, ali onda se zaratilo.

Vratila sam se u Makedoniju, završila igračku karijeru, ali i započela novi porodični život. Moja porodica jeste pravi razlog, iako imam po mami Ljiljani makedonske korene, da izaberem svoju novu državu.

Uspomene koje nosim iz vremena dok sam igrala košarku su prelepe i to je nešto što se ne zaboravlja. Isto tako moja igračka karijera mi je omogućila da se sada sa manje ili više uspeha posvetim trenerskom pozivu.

Violeta 2

Da se za Vas čulo i  u Makedoniji  i da je Vaš rad sa mlađim selekcijama kvalitetan dokaz je poziv koji Vam je pre nekoliko godina upućen da budete selektor makedonske košarkaške reprezentacije. Zašto ste odbili poziv?

– Poziv sam odbila jer mi je porodica bila na prvom mestu. Sin Marko je tada bio mali, on sada ima 14 godina i izgleda da je krenuo mojim stopama. Izabrao je košarku iako mu je otac bio odličan fudbaler. Evo i on je dobio poziv i na širem spisku je kadetske reprezentacije. Mada to nije bio jedini razlog što sam odbila poziv. Poziv je bio za žensku,  a ja godinama treniram muške selekcije. Nisam se bojala da tu nema kvaliteta ali sam bila svesna da je potrebno dosta odricanja kako bi se postigao neki uspeh. Pošto nisam mogla da uskladim sportske i porodične obaveze morala sam da se zahvalim na pozivu.

Violeta 4

Vi ste i jedini ženski trener u svetu muške košarke kada su u pitanju mlađe selekcije u Makedoniji? 

Violeta 6-Koliko je meni u znanju jesam. A ako me pitate  kako je biti žensko u muškoj košarci,  mogu  samo da kažem da je veća motivacija, ali mi je i mnogo lakše. Kod dečaka ima više kvalitetnih ekipa, konkurencija je brojnija. Ne umem da objasnim, ali veći mi je izazov raditi u muškoj košarci nego u ženskoj.

Da li je činjenica da to što ste iz Srbije doprinela Vašoj još većoj popularnosti u Makedoniji, pošto znamo da je srpska košarka prepoznatljiva svuda u svetu?

-Nas su u Srbiji učili, i kao igrače i kao trenere da sve što smo naučili prenesemo na mlađe. To i činim i rezultati su evidentni. Ustvari volim ovo što radim i ništa mi nije teško. Tu su naravno i brojni seminari na Ohridu, Skoplju i drugim mestima gde dolaze treneri iz Srbije, Amerike, Španije i ako ste željni znanja normalno je da ćete biti prisutni. Dosta seminara posećujem i u Srbiji.  Edukacija je najvažnija, naučite dosta a uz to dodate i našu tradicionalnu srpsku školu gde su red, rad i disciplina najvažniji i onda problema nema. Posebno sam mišljenja da disciplina mora biti na prvom mestu. Bez toga nema uspeha bilo gde da si.

Ostavite odgovor