Pocetna Politika Savez za Srbiju: Oštro protiv potpisivanja sporazuma

Savez za Srbiju: Oštro protiv potpisivanja sporazuma

404
0
Podelite

U Užicu je predstavljen program opozicionog Saveza za Srbiju u trideset tačaka čiji početak delovanja članice Saveza najavljuju za početak septembra ove godine.

Savez za Srbiju 03Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da će najveći izazov Saveza za Srbiju biti rešavanje kosovsko-metohijskog problema i dodao da to nije izbor Saveza nego režima Aleksandra Vučića koji žuri i hita da se završi proces pregovora o Kosovu koji u ovom trenutku ne može biti okončan u srpskom interesu i u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.

Savez za Srbiju 04“To je pozicija koju Srbija samo voljno može da napusti i jedino Srbija preko sporazuma može da potpiše članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i to ne može Amerika niti bilo ko drugi, jer su takvi uslovi funkcionisanja UN”, rekao je Jeremić na tribini u Užicu navodeći da je otuda i toliki pritisak na Srbiju izražavajući ujedno oštro protivljenje Saveza potpisivanju dokumenta koji će po Jeremiću na dnavni red doći za mesec-dva dana.

Užice je drugi grad posle Šapca u kome su članice budućeg Saveza predstavile svoj program ujedinjene prevazilazeći ideološke razlike u određenim pitanjima kako bi građanima ponudile alternativu u odnosu na vladajući režim i povratile poverenje u politiku.

Savez za Srbiju 02U ime “Levice Srbije” Borko Stefanović je bitku protiv siromaštva naveo prioritetnom za Savezi i u skladu sa tim ukidanje postojećeg Zakona o radu, Zakona o poreklu imovine i potpunu promenu ekonomskog modela zemlje: intervenciju države u privredu i uslovljavanje davanja subvencija s tim da se omogući sindikalno organizovanje, sputavanje zelenaških banaka i ograničavanje kamata.

Savez za Srbiju 05“Ako to ne uradimo Srbija će ubrzano da se prazni, selo odumire, a 70.000 ljudi godišnje odlazi iz zemlje”, istakao je Stefanović koji je dodao da ljudima u Srbiji treba vratiti pravdu i posao, jer će bez toga i druga važna pitanja biti beznačajna. Program Saveza predviđa uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, a Stefanović kao poražavajući navodi podatak da bi 40 odsto radno sposobnog stanovništva prema anketama napustilo zemlju.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac je naveo da je Savez otvoren za sve koji prihvataju načela i ciljeve Saveza kako bi građanima pružili nadu da su promene moguće, jer upravo građani žele da stranke potisnu razlike zarad opšteg dobra.

Savez za Srbiju 06“Građani žele širok savez što znači da je prošlo vreme programskih Saveza kada postoji ovakva situacija u zemlji. To znači da mora biti širok da privuče i one koji su u centru i levo i desno od centra jer ova podela nije relevantna u situaciji kada u Srbiji ne postoji normalan politički život i u kome se opozicija tretira kao neprijatelj države, a ne kao deo političkog sistema”, navodi predsednik Demokratske stranke.

Domaćin skupa predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović rekao je da su se članice Saveza okupile da trče maraton u borbi protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića.

Savez za Srbiju 07“Ne mirimo se sa njihovim idejama, potezima i programom nacionalne izdaje koji nikada do sada nije bio toliko izražen u vlasti jednog čoveka i jedne političke partije na ovakav način. Naš cilj je da sačuvamo Srbiju i nacionalne interese, borimo protiv siromaštva i korupcije i očuvamo Kosovo”, kaže Stamatović.

Na tribini u Užicu govoril su i Gordana Marinković Savović Dveri, Vladimir Radosavljević sindikat Sloga, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret i Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca.

Savez za Srbiju 08Na skupu koji je održan u sali Gradske kuće rečeno je da je i sve što je prethodilo održavanje ove tribine dokaz da Užice ima tradiciju otpora okupaciji.

“Sala užičke Gradske skupštine je sala svih građana Užica, a ne Srpske napredne stranke”, rekao je Stamatović govoreći o problemima koji su pratili održavanje skupa i podsetio da je lokalna vlast prvo dozvolila, a zatim otkazala salu 7. avgusta optuživši je za zloupotrebu gradskih institucija.

Ostavite odgovor