Pocetna Kultura “Zlatna mimoza” Dejanu Petroviću

“Zlatna mimoza” Dejanu Petroviću

224
0
Podelite

Zlatnu mimomuz za najbolji dokumentarni film na 32. Hercegnovskom filmskom festivalu dobio je film “Isti”, reditelja Dejana Petrovića iz Srbije. Kako je žiri saopštioo film je nagrađen „za svjež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“.

U selekciji dokumentarnog filma prikazano je 29 dokumentaraca, autora koji dolaze iz Portugalije, Hrvatske, Irana, Meksika, Velike Britanije, Kazahstana, Nemačke, Španije, Moldavije, Francuske, Tunisa, Palestine, Švajcarske, Norveške, Turske, Finske, Ukrajine, Austrije, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Bangladeša, Švedske, Kine, Kanade, Indije, Rusije i Srbije.

“Uživao sam gledajući filmove svojih kolega, koji su prikazani u selekciji dokumentarnog filma. Tematski i poetski različiti, ovi filmovi predstavljali su ozbiljnu konkurenciju našem filmu. Mnoge od tih dokumentaraca mogli smo videti na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, od IDFA, preko Berlinale Shorts-a, Hot Docs-a, Sheffield-a, Visions du Reel-a, Jihlave, Doc Leipzig-a i Krakova. Neki od njih su i nagrađeni na ovim festivalima. Zadovoljstvo je biti deo dokumentarnog programa ovogodišnjeg Hercegnovskog festivala, ali još veće kada žiri prepozna film, a autoru dodeli priznanje”, izjavio je Petrović.

Pored Huaćing Đina, reditelja iz Kine, Senada Šahmanovića, reditelj iz Crne Gore, u žiriju dokumentarne selekcije bila je i Zofia Kovalevska, rediteljka iz Poljska, dobitnica Grand prija za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem Hercegnovskom festivalu za film Closed Ties, koji se našao u i najužem izboru za nominaciju za Oskara.

Ostavite odgovor