Pocetna Ekonomija Izlazak iz tunela

Izlazak iz tunela

353
0
Podelite

-FAP sada može da prihvati ponudu kupca, da proizvede i isporuči kvalitetan proizvod u roku koji je ugovoren. To je najznačajnije, kaže za „Vesti“ Ranko Vuković generalni direktor FAP-a

Diplomirani inženjer telekomunikacija Ranko Vuković do sada je stekao značajno i neprocenjivo menadžersko iskustvo u velikim srpskim kompanijama, a onda ga je na predlog Vlade Srbije u martu 2016. za generalnog direktora FAP korporacije a.d. u Priboju imenovao Nadzorni odbor FAP-a. U preduzeću je u toku sprovođenje Unapred pripremljenog plana reorganizacije koji su poverioci usvojili, a krajem prošle godine on je postao pravosnažan. Usvajanjem UPPR-a FAP-u je pružena šansa da izbegne stečaj, da prevaziđe nagomilane probleme u poslovanju i da oživi proizvodnju.

FAP je decenijama bio okosnica razvoja Priboja i jedna od najznačajnijih kompanija u Zlatiborskom okrugu. Od osnivanja, 1953., proizvodnja je išla  uzlaznom linijom do početka devedesetih godina prošlog veka kada je bio na vrhuncu svog razvoja zapošljavajući preko 6.000 radnika i proizvodeći oko 7.000 vozila za domaće i strano tržište. Međutim, vreme tranzicije uzelo je svoj danak. Proizvodnja je opadala, broj zaposlenih se smanjivao, oprema zastarevala. FAP ulazi zvanično u restrukturiranje 2002. godine a pokušaji da se sprovede privatizacija ili iznađe strateški partner bili su bezuspešni što ga je uvelo u stečaj. Međutim, pristupilo se izradi Unapred pripremljenog plana reorganizacije kao poslednjeg pokušaja da se očuva fabrika. Država uz učešće i lokalne samouprave sprovodi socijalni program posle kojeg u fabrici ostaje svega petnaestak radnika. Jedan od onih koji je učestvovao u izradi UPPR-a, a kasnije ga i potpisao kao generalni direktor FAP-a bio je i Ranko Vuković.

FAP vojni kamionOd usvajanja UPPR-a do danas, došlo je do značajnih momenata. Proizvodnja je oživela u okviru raspoloživih mogućnosti, a nedavno, 28. juna, FAP  postaje i zvanično deo odbrambene industrije Srbije. Fabrika je duži niz godina bila nosilac dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, ali tek sada ima isti tretman kao i druge fabrike namenske industrije Srbije. Šta je to sada drugačije u odnosu na raniji period, Ranko Vuković, direktor FAP korporacije u Priboju kaže za „Vesti“ :

-To što se desilo na Vidovdan ne bi se moglo desiti da nije bilo prethodnih  aktivnosti. Država je imala potrebe i sluha za ovakvom firmom, njenim značajem za Priboj i region, za Vojsku Srbije i državu. To je prepoznao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić sa saradnicima, a današnji predsednik Srbije. Naime, poslednjih godinu-dve, Vlada Srbije pokušavala je da iznađe nova rešenja za FAP.  Put ka privatizaciji i izlasku FAP-a iz problema kroz nalaženje strateškog partnera nije uspeo, a stvari su se morale da rašavaju i zbog toga što su zaštićena preduzeća izašla iz zone restrukturiranja i zaštite. U zajedničkom dogovoru sa ljudima iz Vlade i nadležnim Ministarstvom, krenuli smo putem rešavanja kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Na moju inicijativu započeli smo rešavanje problema, jer bi gubitkom ove fabrike bila izgubljena opremljenost Vojske Srbije kroz domaći proizvod. Video sam određeni prostor u Unapred pripremljenom planu reorganizacije, predložio sam ga ministarstvima privrede i odbrane i Vladi Srbije, oni su to podržali. UPPR je postao pravosnažan 27. oktobra 2017. godine tako da su se stvorili uslovi da država kao većinski vlasnik 94,5 posto, upravlja preduzećem i to je u ime države obavljalo Ministarstvo privrede. S obzirom da je Vlada Srbije donela odluku da dalji razvojni put FAP-a ide kroz odbrambenu industriju, održana je Skupština akcionara 28. juna ove godine. Na osnovu Zaključka Vlade Srbije od 31. maja, predloženo je da Skupština akcionara imenuje novi Nadzorni odbor čija su tri člana iz Miniostarstva odbrane i Vojske Srbije. Predsednik Nadzornog odbora je pukovnik Tomislav Radivojević u ime Ministarstva odbrane.

FAP Vulin proizvodnjaŠta to konkretno znači?

-FAP je pravio vojna vozila, kamione i radio je usluge za Vojsku Srbije i pre 28. juna ove godine, a svi mi koji učestvujemo u pravljenju naoružanja i vojne opreme, na neki način smo članovi odbrambene industrije Srbije. Svo vreme smo bili vezani za taj sistem, a sada smo u situaciji da nam ljudi iz tog sistema, iz Ministarstva odbrane upravljaju Privrednim društvom kroz Nadzorni odbor, kroz njegove nadležnosti koje proističu iz Statuta FAP-a i svih zakona po kojima poslujemo. Prema tome, sa 28. junom ove godine, posle Skupštine akcionara, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane direktno su ušli u FAP kroz upravljačku strukturu.

Koliko je ovo prekretnica u daljem razvoju FAP-a?

-To jeste prekretnica što smo u ingerencijama Ministarstva odbrane, što smo postali deo porodice privrednih društava koja proizvodi za Vojsku Srbije i za državu Srbiju i što ćemo na svom daljem putu koji je planiran za FAP imati dobrog domaćina koji će, vodeći računa o ovom privrednom društvu u sistemu društava kojima raspolaže nama dati zaleđinu i zamah. Međutim, FAP ne može opstati od proizvodnje za odbrambenu industriju i domaće tržište. Suština je da kada imate stabilne pozicije u svom okruženju, u svojoj državi, onda planirate i počinjete da radite i za izvoz. Ali sada će sa svakim našim kupcem ili partnerom iz inostranstva biti mnogo lakše sklopiti ugovor, jer će oni  znati da iza FAP-a  stoji namenska industrija države Srbije. U tom smislu je ta prekretnica i sve dalje aktivnosti koje moraju da se dese i u razvoju i osvajanju tržišta biće mnogo lakše sprovesti.

FAP proizvodnjaImajući u vidu promene koje su se desile, da li će FAP moći da se bavi i proizvodnjom komercijalnih vozila?

-FAP je to i do sada radio, a sadašnji status daće mogućnosti da se dođe do određenih sredstava kroz investicione programe za obnavljanje opreme i utezanje proizvodnog programa. To ćemo iskoristiti da uradimo određena poboljšanja i pristignemo ono u čemu je FAP stao. To znači i da pratimo našu konkurenciju i u civilnom programu i da pokušamo da dobijemo određene poslove i u Srbiji i u inostranstvu, tako da je i ovaj program vrlo značajan deo u daljem razvoju FAP-a.

Šta za FAP znači Unapred pripremljeni plan reorganizacije?

-UPPR traje pet godina. Poverioci su se složili sa dinamikom razvoja koji je njime predložen. Sada smo firma koja normalno živi i radi dok poštuje UPPR i nemamo nikakvih problema. Pratićemo potrebe tržišta kao i finansijske mogućnosti. Strateške  ciljeve opredeljuje država i u to se ne bih mešao, a komercijalni deo je tačno izdefinisan. Pre dve godine su me pitali: Pa zar ti vidiš svetlo iz tunela? Odgovorio sam da ga vidim. Tada sam ga video i mi smo sada izašli iz tog tunela i idemo dalje.

Ostavite odgovor