Pocetna Bajina Bašta Počinje 25. Drinska regata

Počinje 25. Drinska regata

591
0
Podelite

Najveća manifestacija na vodi, Drinska regata, po 25. put se održava ove sedmice u Bajinoj Bašti.

Iako su prvi izlagači na Sajmu suvenira, meda, rakija i domaćih proizvoda već zauzeli mesto na glavnoj ulici prvi dan 25. Drinske regate je danas. Već od ranih jutarnjih časova očekuje se da veliki broj učesnika sajma izloži svoje proizvode u gradskom jezgru varošice u Podrinju.

Zvaničan početak jubilarne Drinske regate vezan je za tradiciju na kojoj je i nastala manifestacija a to je splavarenje rekom Drinom. U sredu u 19 časova je u gradskoj galeriji otvaranje izložbe „Drinski splavari“, što ujedno predstavlja i formalan početak jubilarne 25. Drinske regate.

drinska regataProgram se nastavlja u večernjim satima velikim koncertom Jelene Tomašević na gradskom trgu u Bajinoj Bašti. U narednim danima manifestacije očekuju nas brojni koncerti, skokovi sa mosta, takmičenje u pripremanju riblje čorbe i naravno veliki spust Drinom od Perućca do Rogačice. Procene organizatora su da će na manifestaciji učešće uzeti preko 130 000 posetilaca.

Prvog dana ove manifestacije u sredu Drinski splavari otvaraju 25. Drinsku regatu. Sa početkom  u 19 časova, u galeriji Ustanove „Kultura“ u Bajinoj Bašti biće otvorena izložba „Drinski splavari“, autora Jasne Stanković i Siniše Spasojevića. Otvaranje izložbe predstavlja i zvaničan početak jubilarne 25. Drinske regate koja se održava od 18. do 22. jula.

24. Drinska regata Foto: Nenad Marić
24. Drinska regata Foto: Nenad Marić

„Ovom izložbom hteli smo da otrgnemo od zaborava uspomenu na hrabre drinske splavare koji su tokom XIX i XX veka nepredvidivom i ćudljivom Drinom prevozili drvnu građu od njenog nastanka u Crnoj Gori kod Šćepan Polja do Šapca, pa čak i dalje do Beograda i Smedereva.

Splavarenje i poslovi direktno povezani sa njim dugo su bili gotovo glavno zanimanje stanovništva u mnogim selima duž reke Drine. Neustrašivi i vešti drinski splavari savladavali su surovu narav reke Drine tokom svih godišnjih doba. Pregrađivanjem toka Drine za potrebe izgradnje hidroelektrana u Zvorniku, Bajinoj Bašti i Višegradu sredinom XX veka prestao je prevoz drvne građe rečnim tokom i ugašen jedan zanat.

Drinska regata N3Ovaj drevni zanat još se retko gde u svetu primenjuje, a imao je svoju ulogu i značaj toliko dugo da je teško proceniti koliko daleko u prošlost sežu njegovi počeci. I baš sada, kada obeležavamo 25. godina trajanja manifestacije Drinska regata, koja  se održava svake godine u julu u čast istih ovih drinskih splavara, hteli smo da slikom i rečju približimo zanat koga se sve manje seća.“ – objašnjavaju autori izložbe.

Ostavite odgovor