Pocetna Kultura Počinje 6. Boljšoj festival

Počinje 6. Boljšoj festival

302
0
Podelite

Šesti muzički festival “Boljšoj” koji je osnovao Emir Kusturica, a koji se održava uz podršku kompanije “Gasprom njeft”, počinje na Mećavniku i traćaje do 17. jula. Mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije – od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

O najboljima odlučiće žiri koji čine predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Festival će prvi put trajati četiri dana i biće mesto susreta najharizmatičnijih violinista današnjice, Nemanje Radulovića, Julijana Rahlina i Romana Simovića sa svetski proslavljenim pijanistom, po mnogima naslednikom čuvenog Horovica, Denisom Macujevim.

Kusturica Boljsoj festival“Boljšoj” će otvoriti Kusturica i Aleksandar Dibalj (Gasprom njeft), a na svečanom otvaranju nastupiće baletski prvak Konstatin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Nakon zvanične ceremonije otvaranja, koncert će održati proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom “Dabl Sens”.

Drugog festivalskog dana gosti večernjeg programa biće američki gitarista Geri Lukas koji će svojim muziciranjem oživeti nemu filmsku komediju “Šahovska groznica” reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, kao i sopran Elena Ustaeva, violončelista Dragan Đorđević Suzuki i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Treće večeri nastupiće jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev koji na “Boljšoj” festival dolazi pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Macujev izvešće “Koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18” Sergeja Rahmanjinova i “Rapsodiju u plavom” Džordža Geršvina uz Simfonijski orkestar “Boljšoj” pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Na zatvaranju festivala nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović.

Rahlin će svirati sa sekstetom oformljenim specijalno za festival “Boljšoj” koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće “Muzičke ilustracije” Sviridova i “Koncert za violinu i orkestar u Ce-molu” Johanesa Bramsa. Na kraju festivala, svi gosti, učesnici i posetioci Mećavnika, moći će da se opuste uz koncert “Vlatko Stefanovski trija”.

Cilj “Boljšoj” festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Ostavite odgovor