Pocetna Društvo Banatski gološijan za unapređenje živinarstva

Banatski gološijan za unapređenje živinarstva

287
0
Podelite

U proteklih godinu dana 25 gazdinstava sa teritorije grada Užica dobilo je subvencije za unapređenje živinarstva. Svako domaćinstvo je dobilo po 40 kokošaka i po 4 petla. Učešće proizovođača je 10 odsto, a ostalo je platio Grad Užice.

“Podelili smo 700 kokošaka rase banatski gološijan, prošle godine je podeljeno 300 u našem programu za proizvodnju organskih jaja, što je ukupno oko 1000 podeljenih kokošaka. U pitanju je prirodan način gajenja kokošaka i samim tim proizvođači će dobiti kvalitetna jaja. Ministarstvo poljoprivrede daje subvencije u iznosu od 400 dinara, a kad je upitanju organska proizvodnja dobija se još 40 odsto što iznosi ukupno 560 dinara po jednoj kokoški, pa je samim tim svaki proizvođač u mogućnosti da od države dobije 56 000 na sto kokošaka u vidu subvencije“, rekao je Nikola Bajić predstavnik užičkog Centra za organsku ppoljoprivredu.

„Centar za ogransku proizvodnju ima pravo na internu kontrolu domaćinstava, a u saradnji sa Centrom za ispitivanje namirnica u Beogradu koji ima pravo na sertifikaciju omogućićemo da gazdinstva dobiju isti. U planu je da na Zelenoj pijaci otvorimo tezgu na kojoj će se prodavati organski proizvodi. Takođe se nadamo da će gazdinstva koja se bave organskom proizvodnjom biti i članovi zadruge „Travac“, koja je formirana 2007. godine, kako bi mogli da koriste bespovratna sredstva za slične namene“, istakao je Bajić.

Po rečima Bajića, ukoliko bude još zainteresovanih za ovu vrstu subvencija, tender za nabavku kokošaka će biti raspisan u avgustu.

Ostavite odgovor