Pocetna Društvo Crno zlato na dohvat ruke

Crno zlato na dohvat ruke

837
0
Podelite

Studentkinje Visoke poslovno- tehničke škole u Užicu, Milena Tomić i Ivana Radmilović, svojom inovativnom idejom „ Kompostane“, u okviru Konkursa Generator Fluo, Societe Generale banke, za studentske ideje koje imaju potencijal da kreiraju razliku na tržištu osvojile su nagradu „Gigatron“ mobilne telefone, Moto E4 i niz drugih nagrada, čiji je cilj da unaprede njihov dalji rad. Do sada su zajednički osmislile više nagrađenih projekata, a planiraju da u tom pravcu nastave. Na ovogodišnjem, poslednjem takmičenju na kojem su učestvovale, uspeh su ostvarile u konkurenciji 169 prijavljenih timova.

kompostana 2Na konkursu su učestvovali studenti koji imaju novu ili žele da razviju postojeću preduzetničku ideju, bez obzira koja delatnost i oblast su u pitanju. Stručni žiri je pre svega ocenjivao koliko je projekat inovativan i da li je održiv na tržištu, a u poslednji krug ušlo je deset najboljih. Milena i Ivana, koje su slične projekte zajednički već radile, uglavnom se bazirajući na oblast ekologije i u ovogodišnje takmičenje su uložile mnogo truda i talenta.

– Kompostana je naša inovacija, jer nigde u Srbiji ne postoji organizovan tretman biorazgradivog otpada na deponijama. Pri tom, imamo problem deponovanja tog otpada bez ikakvog prethodnog iskorišćenja. Naš projekat predlaže da kompostana bude napravljena upravo na deponiji, odnosno – predlažemo fabriku, u kojoj će se proizvoditi organski proizvod, tačnije – kompost, koji je u vrtlarstvu i povrtarstvu već nazvan „crno zlato“ zbog svojih mnogobrojnih dobrih karakteristika, kaže Milena Tomić, strukovni inženjer zaštite životne sredine i student Master strukovnih studija Bezbednost i zdravlje na radu.

Ona kaže da je ideja da se u njihov projekat uokviri i Javno komunalno preduzeće Bioktoš, dok bi se kompost mogao prodavati i rasadniku u Sevojnu. „Neka vrsta partnerstva bi se mogla sklopiti i sa školama. Mogli bismo i drugim deponijama dati dobar primer, jer organizovana proizvodnja komposta se ne radi nigde u Srbiji. Nije isključena ni mogućnost da kasnije prodajemo svoju tehnologiju. Od Evropske unije imamo direktivu da u budućnosti vršimo tretman organskog otpada na mestu nastanka, odnosno – na deponiji, gde ga sada odlažemo. Tim pre, što se tiče Evropske unije, imamo apsolutne prolaze za izvoz ovakvih organskih proizvoda. Ne bismo imali nikakve smetnje da se to tržište kasnije razvija, a da se proizvod plasira van našeg regiona, kaže Milena.

kompostana 1

Studentkinje su u svom projektu predvidele i uštedu deponijskog prostora, koja je izuzetno važna, ne samo za Užice. „Istražujući za ovaj projekat došle smo do informacije da su milioni potrbni za dodatno proširenje naše deponije i da je to jedan od važnih ekoloških problema. Na žalost, za samo šest i po godina rada, ona je napunjena otpadom, a predviđeno je da jedna deponija radi minimum trideset godina. To je veliki problem. Upravo ovim projektom, mi bismo na samoj deponiji, tamo gde su sirovine izgradili fabriku. Ništa ne bismo morali da dopremamo, jer bi fabrika radila u okviru tela deponije. Optimistički ću reći da smatram da postoji velika šansa da ovakvi projekti u budućnosti zažive, posebno zato što to nameće i Evropska unija. U oblasti ekologije zaista ima dosta novca i kroz različite projekte, karbon kredite, mislim da su ovakve ideje u budućnosti veoma ostvarive, objašnjava Milena Tomić, koja je svesna da naše okruženje još uvek nije spremno za brzu realizaciju ovakvih projekata.

kompostana proizvod-Na žalost, ekološka svest kod nas je na niskom nivou i ekologija se još uvek ostavlja po strani. Tako će biti sve dok ne dođemo do problema, poput ovog u kome smo sada. Mislim da će ozbiljnost ove priče biti shvaćena u budućnosti i da ćemo dobiti podršku. Mi nudimo znanje i istraživanje. U svojim domaćinstvima već godinama proizvodimo organski kompost. Svoja radna mesta u budućnosti vidimo kao mesta na kojima ćemo ostvarivati ciljeve kojima i sada težimo.

Konkurs je bio namenjen studentima svih univerziteta i fakulteta u Srbiji koji žele da prijave svoju inovativnu, izvodljivu i održivu preduzetničku ideju. Pred mladim inovatorima bio je, ni malo lak zadatak da pred velikom konkurencijom mnogobrojnih timova prođu tri kruga takmičenja, i tako sa projektom svoje inovacije stignu do finala. U finalnom takmičenju, deset timova finalista pred stručnim žirijem, medijima, preduzetnicima i investitorima imali su priliku da prezentuju svoje ideje i tako se izbore za neke od vrednih nagrada.

kompostana 5-Lekcija koju sam naučila jeste da, ma koliko projekat bio ozbiljan uvek moramo da damo i tu dozu opustenosti, samopouzdanja, harizme kako bi svoju ideju uspeli uopste drugima da predstavimo. Konkretno mi kao mladi inovatori i pre svega studenti za ovaj projekat možemo da ponudimo svoje znanje, iskustvo u proizvodnji novog proizvoda, ali nam je naravno potrebna podrška od strane investitora, privrednika koji bi mogli ovu ideju da prepoznaju kao dobru i da sa finansijke strane ulože u nju. Takođe takvu vrstu podrške očekujemo i od različitih projekata finansiranih npr. od EU ili lokalnih projekata koji ulažu u ekološki održive ideje. Moram da napomenem, da ovo nije prvi projekat koji koleginica i ja pišemo, a posebno nam je drago što je svaki od njih ostao zapažen i vrednovan kroz različite nagrade, koje pružaju posebnu motivaciju.Upravo kroz pisanje ovakvih projekata, smatram da smo uspele da promovišemo i otkrijemo ekološke potencijale grada Užica za koje imamo želju da u budućnosti budu ozbiljno shvaćeni i iskorišćeni, ističe Milena.
Ivana Radmilović, student Osnovnih studija inženjerstva zaštite životne sredine, kaže da je ponosna na uspeh koji su ostvarile, kao i na tim čiji je deo.

– Takođe osećam obavezu da na ovome ne stanemo, Milena i ja se možemo bez lažne kompostana 3skromnosti pohvaliti velikom ekološkom svešću, ljubavlju i optimizmom kada je u pitanju očuvanje naše prirode. Nagrade za svaki projekat do sada daju nam dodatni vetar u leđa da nastavimo sa inovacijama u svojoj branši. Sam ulazak u finale i prezentovanje ideje pred stručnim žirijem i publikom, za našu ideju je već dovoljna promocija i uspeh, a osvajanje nagrade partnera, mobilnog telefona, dodatno potvrđuje da ova inovacija može imati sjajnu budućnost.

Studetkinje kažu i da je za njih izuzetno važna podrška mentorke Ljiljane Trumbulović, koja je, kako su rekle, godinama uz njih. “Ekologija je oblast u kojoj se, za sada, najbolje snalazimo. Profesorka nam je pružala veliku podršku, bila uz nas, bodrila nas. Kada je, pored naših porodica i škola stala uz nas – to je bila prava stvar. Same ne bismo uspele da uradimo ovo što smo uspele”, kažu Milena i Ivana.

Ostavite odgovor