Pocetna Čajetina Stamatović: Pomeren protest, 2. jula razgovori sa Vladom

Stamatović: Pomeren protest, 2. jula razgovori sa Vladom

256
0
Podelite

Najavljeni protest Zlatiboraca i radno obeležavanje Dana opštine Čajetina ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, koje je najavljeno za 2.jul, biće odgođen. Kako je izjavio predsednik čajetinske opštine Milan Stamatović, to je njihov znak dobre volje sve da bismo akutelnoj republičkoj vlasti, kojoj su dali još jednu priliku da konačno prestanu da se iživljavaju nad Zlatiborom i Čajetincima, samo zato što se, uprkos pretnjama, ucenama i goloj sili, u Čajetini, kao u većem delu Srbije, nije zapatilo Vučićevo naprednjaštvo.

Odluka je doneta zbog današnjeg iznenadnog poziva na razgovor (baš u ponedeljak!) koji je čelnicima lokalnih vlasti Čajetine, Šapca i Paraćina uputio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Stamatović naglašava da pomeranje protesta ne znači i konačno odustajanje od masovnog izražavanja nezadovoljstva građana Čajetine i Zlatibora zbog antiustavne i protivzakonite Uredbe o proglašenju Parka prirode “Zlatibor”, diskriminatorskog odnosa aktuelne vlasti prema toj lokalnoj samoupravi i opstrukcije izgradnje zlatiborske gondole. On dodaje da je Vlada Srbije do sada uporno odbijala da razgovara sa predstavnicima Opštine Čajetina, donoseći isključivo političke odluke koje su bile ne samo protiv interesa Zlatiboraca, već i protiv interesa države Srbije.

”Očito je da se premijerka, baš juče i tek juče, “setila” da u Srbiji postoje i Paraćin i Šabac i Čajetina zato što se uplašila mogućnosti da, danas iz Istanbula, stigne neprijatna vest da je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope odlučio da u Srbiju pošalje specijalnu misiju koja bi utvrdila činjenice o poražavajućem statusu lokalne demokratije u onim retkim opštinama koje još nisu “pale”;, a na koje naprednjaci silom hoće da stave šapu. Kao što je jasno kao dan da premijerku hvata jeza od nekoliko hiljada Zlatiboraca koji neće tuđe, ali ni po cenu života, ne daju svoje i koje ne može optužiti da su ih instruisale ko zna kakve službe i šta ja znam ko već ne – ali, neka: dajemo joj, evo, još jednu šansu, ovaj put, stvarno poslednju, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Ostavite odgovor