Pocetna Kultura Izložba „Fantastičnih 6“

Izložba „Fantastičnih 6“

262
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Užicu, sinoć je otvorena izložba „Fantastičnih 6“ koju čine radovi šest renomiranih srpskih slikara koji „realno prenose u vanpojavno“. Petorica su naši savremenici, predstavnici srednje generacije – Milan Tucović, Željko Đurović, Zoran Velimanović, Sergej Aparin i Vladimir Dunjić, dok Željko Tonšić više nije među nama. Na otvaranju izložbe u Užicu nije bio samo Sergej Aparin, a u ime Željka Tonšića, bio je njegov sin Miloš.

Galerija izlozba 1Maja Živanović, istoričar umetnosti, koja se likovnom kritikom bavi od 1995. godine, autor  serijala „Portret umetnika“ emitovan na RTV Studio B i emisije „Skice“, jedinog TV magazina koji se bavi savremenom likovnom umetnošću, otvarajući izložbu u Užicu podsetila je na veliki uspeh ove postavke iz septembra u Beogradu u „Kući  Legata“. Tada je za manje od tri nedelje izložbu videlo preko šet hiljada, dok je na samom otvaranju bilo dve hiljade posetilaca. Izložba je gostovala u maju u Kragujevcu.

“Svi ovi umetnici su različiti. Vezuje ih taj naziv „Fantastičnih 6“ ne zbog toga što se bave samo fantastikom, nego zato što su odlični slikari, dobri crtači, predani, etablirani u društvu, nagrađivani. Imaju status, prepoznatljivi su, prijatelji su mi, u krajnjoj liniji. Tako sam ih okupila u septembru i sada”, rekla je između ostalog Maja Živanović.

Galerija izlozba 4Izloženi su radovi i većih i manjih formata kako bi se videlo, kako kaže Maja Živanović, šta su radili u rasponu od 10 do 20 godina.

“Njihove poetike su različite. Kod nekih su to potpuno realni motivi, realne pojave koje se prenose u nešto što može da bude metafizičko, nadrealno, dok kod drugih to zaista i jeste čista fantastika”, istakla je Maja i napomenula da nije bilo jednostavno svih ovih meseci održati ovu grupu izuzetnih umetnika na okupu:

Galerija izlozba 5“Nadam se da će ovaj projekat i dalje živeti i da će i Srbija i svet videti sve ono što mi nudimo u ovom polju nadrealnog i metafizičkog.“

U ime slikara, brojnoj publici u Užicu, obratio se Milan Tucović, rođeni Požežanin, koji je ovom prilikom otkrio „malu tajnu“.

Galerija izlozba 2“Mnogi od nas se po nekoliko decenija družimo, a nikada, ma koliko se dogovarali, nismo uspeli da napravimo zajedničku izložbu. Međutim, kada žena uzme stvar u svoje ruke, sve može, ona nas je sastavila i to nismo mogli da izbegnemo”, rekao je Tucović i napomenuo da izložba nema posebnu koncepciju već je cilj da se pokažu neke mogućnosti nečeg fantastičnog, onostranog.

“Videćete ovde dosta razlike među nama.Slika i umetničko delo se uvek različito sagledava. Veličina umetničkog dela jeste da se nikada ne iscrpljuje u svom značenju i da uvek ostavlja mogućnost da učitavamo značenje u sliku, tako da slika, skulptura, crtež, uvek zavisi od samog prostora i onog ko to umetničko delo gleda. Uvek je drugačije, posebno kada su slike drugih slikara pored i vi onda možete na sasvim drugačiji način da „čitate“ neke odnjih. Zaista je lepo kada smo svi zajedno u vremenu kada se forsira samo jedinka”, zaključio je Tucović.

Ostavite odgovor