Pocetna Kultura “Fantastičnih 6” u Užicu

“Fantastičnih 6” u Užicu

223
0
Podelite

Posle velikog uspeha izložbe „Fantastičnih 6“, kada je u beogradskoj „Kući Legata“ za manje od tri nedelje postavku ove grupe umetnika videlo čak 6000 posetilaca, dela šestorice slikara koji realno prenose u vanpojavno biće prikazana i publici u Užicu. Izložba će u Gradskoj galeriji biti otvorena večeras u 19 časova.

„U pitanju su prepoznatljivi, renomirani umetnici, različitih godina, nagrađivani i priznati od stručne javnosti – a izgrađenih sopstvenih poetika i specifičnih stremljenja. Stilsko-poetski pluralizam grupe stvaralaca „Fantastičnih 6“ može da se prati kroz umetničke izraze koji osciliraju od realizma i metafizičkog, do nadrealnog i fantastičnog. To su petorica savremenika, predstavnika srednje generacije srpskih slikara – Željko Đurović, Zoran Velimanović, Milan Tucović, Sergej Aparin,Vladimir Dunjić, i jedan koji nije više među nama – Željko Tonšić.

Ono što je spona u njihovim raznolikim, a opet sličnim poetikama, je pulsirajuća snaga vizuelnog identiteta koju nosi pseudostvarnost i fantastika.Taj vanvremenski pristup slikanju može da se čita kroz realne prizore, ali i kroz imaginarna putovanja ovih autora… Počivajući na tradicionalizmu, u kome je crtež osnovni postulat, stvaralaštvo svakoga od predstavljenih slikara budi znatiželju u posmatraču – bilo da su u pitanju izmešteni prizori, žanr scene metafizičkog pristupa, drugačije viđenje istorijskih i realnih ličnosti, kao i životinja, ali i bića bez identiteta, kao i izmaštane kompozicije, snoviđenja, mitološke predstave i nesvakidašnji imaginarijumi i bestijarijumi.

Ideja za nastanak projekta „Fantastičnih 6“ leži u činjenici da je kontinuitet nasledja figurativne, samim tim i fantastične likovne umetnosti u Srbiji, više nego primetan u poslednjih 50 godina. Ali, uprkos evidentnom postojanju pojedinaca koji se samostalno usavršavaju i pritom su nagrađivani, shvatila sam da je medijska, a i pažnja likovne javnosti više bila usmerena ka nekim drugim pravcima i likovnim medijima. Dve decenije sam pratila razvoj metafizičke, nadrealne i fantastične umetnosti kroz televizijske emisije i različite vidove predstavljanja tih umetnika na RTV Studio B… Stoga je ovaj projekat, sada dostupan i publici širom Srbije, logičan sled mog istraživanja u tom polju likovne umetnosti. Na osnovu ove raznorodne izložbe, moguće je da se na specifičan način sagleda trenutna slika fantastičnog i metafizičkog stvaralaštva u srpskoj umetnosti danas i tako postave temelji za neka buduća istraživanja i postavke. Izložba treba da deluje na buduće generacije umetnika i ljubitelja metavremenskog i fantastičnog“, navodi Maja Živanović, likovni kritičar.

Ostavite odgovor