Pocetna Ekonomija Konačna cena maline sledeće sedmice

Konačna cena maline sledeće sedmice

1234
0
Podelite

Na današnjem sastanku predstavnika malinara, lokalalnih samouprava i ministarstva u Kosjeriću predati su izveštaji koji su prikupljeni od protekla dva pregovora, sa otkupnih mesta i hladnjačara.

Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara Srbije, cena maline će se znati sledeće nedelje a najveći pomak je na jugu gde je sa 50 dinara, skočila na 110, dok u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu su prosečne cene 125 dinara i to u dve izvozne kuće za prvu klasu, dok kod ostalih je prosek 70.

„Mi tražimo da se uredi tržište. Mi smo nezadovoljni akontnom cenom od 120, jer sve ispod prosečne izvozne cene griza koja je prošle godine bila 1,75 evra nije uredu. Opet sa druge strane trebamo biti realni, prošlogodišnji prinos je bio 4,5 do 5 tona, dok je ove godine 2,5 do 3, tako da ćemo biti zadovoljni i sa 170 ili 180 dinara”, navodi Radović.

On dodaje da ljudi treba da vode računa kome daju malinu, jer posrednici između hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača daju niske cene i pljačkaju narod.

„U Arilju ima 400 hladnjača, gde je na proteklom sastanku bilo dva otkupna mesta sa 125 dinara, sada je već na 90 odsto akontna cena za prvu klasu 125, dok je za drugu 105. U Moravičkom i Zlatiborskom okrugu broji se hiljadu hladnjača. Zbog toga tražimo da se uvedu kontrole otkupnih mesta, jer samo u Arilje se dovlači i iz Kosjerića, Ivanjice i lokalnih opština što je problem. Tražimo da inspekcija uradi svoje, i da nas narod prati jer će se promene desiti, sve što smo do sada zahtevali od države je ispoštovano”, kaže Radović.

On navodi da je najlakše izaći na proteste, ali dok se ne uključe institucije ne može se postići ništa.

„Imali smo ukupno tri sastanka i da njih nije bilo sve bi propalo u vodu. Nastavljaju se pregovori, na sledećom sastanku, koji će biti sa pet izvoznika, ministrima mislim da će se prelomiti i da će se znati koja je cena. Država je spremna, jer je na neki način zabranila uvoz sveže maline, da se reši problem kod nas. Čuli smo da će Vlada Srbije raspisati i tender za kupovinu maline. U ovome sam već 15 godina i prvi put država ne naginje ni na jednu stranu, dok mi se čini da monopol hladnjačara pokušava da bude jači”, zaključio je Radović.

Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović kaže da ove godine imaju najšire prisustvo, zajedno sa tržišnom inspekcijom kontrolišući otkupna mesta i hladnjače.

„To su kontrole koje zahtevaju malinari, pre svega zbog kvaliteta same maline, jer hladnjačari su se odlučili da primaju po različitim klasama. Naše prisustvo jeste upravo provera na koji oni to način rade, i da li klase određuju na pravi način. Naše timove ne čine samo poljoprivredni inspektori već su uključeni i stručnjaci iz Instituta za voćarstvo koji na licu mesta dodatno obučavaju lica koja to treba da rade”, rekao je Vujović.

Takođe, kontroliše se i higijena, korektnost ali i da li su dostupne sve informacije proizvođačima.

„Na terenu nailazimo i na određene nepravilnosti, gde smo prinuđeni da sankcionišemo, donosimo rešenja o otklanjanju nedostataka, kao i da podnesemo prijave za poljoprivredne prestupe. Imali smo par slučajeva gde smo zabranjivali rad određenim hladnjačama koje nisu ispunjavale one osnovne uslove u smislu elementarne registracije objekta. Ono što je važno ovoga puta, poljoprivredna inspekcija kao i uvek ne stavlja se ni na jednu stranu, ni na stranu proizvođača ni na stranu hladnjačara, jednostavno trudimo se da proverimo da li se svi propisi zakonski poštuju na pravi način”, navodi Vujović.

Malina se klasira na prvu i drugu klasu.. Kada su lošiji vremenski uslovi, kao što je kiša, veći je priliv druge klase.

Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije istakao je da po svim propisima koji postoje, ona malina koja je mimo ove dve klase, ima više buđi i vlažnosti sa puno nečistoća, ne može biti primljena u hladnjaču i ovaj propis služba najčešće proverava.

Ostavite odgovor