Pocetna Ekonomija Milojev španski recept

Milojev španski recept

258
0
Podelite

Izolacija objekata poliuretanskom penom je za sada novost u Srbiji. Miloje Tripković iz Požege poseduje znanje stečeno višegodišnjim radom u Španiji i pokušava da njegovo novoosnovano preduzeće bude što konkurentnije na domaćem tržištu

Više od 25 godina živeo je, školovao se i radio u zemljama zapadne Evrope, a onda se krajem proleća prošle godine vratio u svoju rodnu kuću u Požegi. Rešio je da započne sopstveni biznis  zasnovan na stečenom iskustvu u Španiji  – izolacijom objekata poliuretanskom penom  u Srbiji se, za sada, ne bavi nijedno preduzeće. Miloje Tripković kaže da je već primenio ovu vrstu izolacije u jednoj srpskoj fabrici za proizvodnju radijatora i kotlova, ali i za izolaciju nekoliko objekata u Požarevcu i  Požegi. Sada postavlja izolaciju i fasadu na delu svoje kuće. Prošle godine  izlolovao je dva sprata, pa je ove zime za grejanje potrošio samo kubik i po drva.

Za ovaj posao najvažnije je znanje koje je Miloje stekao višegodišnjim radom. Međutim, dug je bio njegov put do Španije. Zapravo, sve je počelo devedesetih kada se, tadašnji učenik mašinske tehničke škole u Požegi, sticajem okolnosti obreo u Holandiji gde je naučio holandski. Ubrzo odlazi u Nemačku i na Gete institutu u Frankfurtu na Majni završava nemački jezik tako da ima i sertifikat da može da radi kao prevodilac. Zatim ga je put odveo u Švajcarsku, gde je učio „komercijalu“ i završio informatiku, pa se kasnije vraća u Požegu s namerom da se bavi informatikom. Međutim, od toga nije bilo ništa. Ponovo odlazi u Nemačku gde ga zatiče poziv prijatelja da mu dođe na svadbu na Kanarskim ostrvima. Na Kanarima upoznaje ženu svog života, Španjolku Rakel Ruiz, pet godina bave se turizmom a zatim odlaze u španski grad Alikante, gde Miloje osniva preduzeće za  plasman sveže tune i ribe na svetsko tržište. Nekoliko narednih godina živeće u Madridu, a onda su, posle nekoliko tužnih događaja u njihovim porodicama, odlučili da dođu u Požegu. U Srbiju pokušavaju da započnu novi život uz već stečena iskustva.

-Odlučili smo da budemo između Španije i Srbije. Ne želimo da napustimo nijednu državu, kaže Miloje koji je došao u Požegu u maju i osnovao preduzeće PUPSRB d.o.o. – PoliUretan Prskanjem – koje će se baviti izolacijom objekata poliuretanom.

Rakel je doputovala u oktobru i posle izvesnog vremena osnovali su Udruženje građana za promovisanje španske kulture i plesa. Rakel daje časove flamenka i klasičnog baleta s obzirom na to da je profesionalna plesačica flamenka. Dok se Rakel bavila školom plesa, Miloje je ozbiljno počeo da radi na profilisanju svog preduzeća.

Miloje 2Samo zahvaljujući velikoj upornosti, Miloje je naučio zanat. Da bi došao do prvih pouzdanih informacija i da bi stekao praktična iskustva, teško se namučio da postane član ekipe koja se bavi izolacijom od poliuretana prskanjem. Jedno vreme radio je bez plate samo da bi dobio mogućnost da bude u grupi i sazna što više o materijalima i načinu rada..

-Mašine kojima nanosim poliuretan rade pod pritiskom i do 200 bara. Mora se dobro savladati rad na njima da bi se sprečile neželjene situacije. Zbog toga mi je bilo veoma dragoceno da budem u ekipi koja je radila izolacije širom Španije. I uspeo sam, kupio sam zanat,  priča Tripković koji se potvrdio kao veliki radoholik, kao i njegova supruga. Tako je sa ekipom španskih majstora radio  izolacije velikih i značajnih objekata u samom Madridu, kao što je  objekt Ikee, fabrike stakla i mnoge druge. Po njegovim rečima, ova vrsta izolacije u velikom je zamahu u zapadnoevropskim zemljama, a poliuretan se smatra za najkvalitetniji izolacioni materijal, jer se postižu velike  uštede u bilo kom energentu koji se koristi za grejanje, čime je znatno manja i emisija zagađujućih materija u vazduhu. Pena se nanosi direktno na željeno mesto koje se izoluje, ne može da spadne, nije zapaljiva, ne propušta vodu, paropropusna je i sprečava pojavu vlage, buđi i mikroorganizama, izolaciona svojstva zadržava bez ikakvih promena sve dok objekat postoji, a računa se da je životni vek objekta 50 godina. Ovaj izolacioni materijal otporan je na prirodne nepogode, grad, kišu i vetar. Dug je spisak prednosti, ističe naš sagovornik, u odnosu na izolacione materijale koji se sada najviše koriste u Srbiji, a daje izvanredne rezultate u zaštiti prirode i životne sredine. On  koristi poliuretan zatvorenih ćelija, koji je veoma čvrst, a samim tim i sve druge prednosti dolaze do izražaja.

Interesovanje za ovu vrstu izolacije raste, ali se Miloje još uvek ne upušta u velike poslove, jer želi potpuno da definiše svoju ponudu koja će sadržati sve potrebne elemente koji prate ovaj posao, ne samo mašine za prskanje poliuretana, već i druge alate i materijale, do fasadne boje, otporne na vatru i vodu, koju za sada nabavlja u Španiji.  Želja mu je da što više potrebnih elemenata za postavljanje poliuretanske izolacije nabavlja u Srbiji, a ne u inostranstvu, što će ponudu pojeftiniti, ali mu nije cilj da to bude na uštrb kvaliteta koji je prisutan u zapadnoevropskim zemljama. Još uvek nema ni radnika koliko je potrebno za veće poslove, što je i logično s obzirom na to da je ovo nova  vrsta izolacije u Srbiji. Miloje želi da stvori ekipu  koja će biti izuzetno obučena, profesionalna i od poverenja, kako bi svaki posao bio odrđen bez greške. Zato se trudi da njegova kompletna ponuda bude što konkurentnija na srpskom tržištu, uz garanciju od pet godina na sve materijale i na rad od dana nanosa izolacije.

-Očekujem da ću u narednih mesec dana uspeti da ponudu kompletiram, nešto sa domaćim nešto sa uvoznim materijalima. Cena izolacije za debljinu poliuretana od tri do četiri centimetra, koju bih mogao sada da uradim raspoloživim materijalima i svim drugim elementima koji su neophodni, da ofarbam fasadu u željenu boju, koštala bi ukupno od 16 do 18 evra po kvadratu, kaže Miloje. Inače, izolacija se radi u svim delovima objekta, od temelja do krova, u različitim debljinama.

Ostavite odgovor