Pocetna Hronika Divović oslobođen optužbi predsednice SO Požega

Divović oslobođen optužbi predsednice SO Požega

188
0
Podelite

Osnovni sud u Požegi odbacuio je tužbu predsednice Skupštine opštine Požega Zorice Mitrović protiv Aleksandra Divovića. Ona je Divovića tužila za krivično delo uvrede zbog govora koji je on održao na protestnom skupu građana 11. februara 2018. godine. To je bio prvi protestni skup koji je organizovan protiv odluke skupštinske većine u Požegi da za sumu od sto hiljada evra opština otkupi jedan nelegalni objekat u suvlasništvu supruga predsednice SO.

Aleksandar DivovicSud u Požegi je zaključio, u skladu sa pravnim shvatanjem Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije od 25. novembra 2008. godine, da vrednosni sudovi o javnim ličnostima u pravilu ne bi trebalo da potpadaju pod odredbe krivičnog zakonodavstva, jer intervencija u takvim slučajevima nije neophodna u demokratskom društvu. Granice prihvatljive kritike su šire kada je reč o javnim funkcionerima u odnosu na privatna lica. Za razliku od običnih građana, koji to svojstvo nemaju, javni funkcioneri su neizbežno i svesno izloženi pomnom ispitivanju svake svoje reči i dela kako od novinara, tako i od javnosti uopšte, te stoga moraju ispoljiti veći stepen tolerancije. U skladu s tim, tužba gospođe Mitrović je prvostepeno odbijena u celosti, a Divović je kao optuženi oslobođen svake odgovornosti.

Zanimjivo je da je opštisnko rukovodstvo u Požegi od početka godine podnelo više krivičnih tužbi protiv politički neistomislećih sugrađana, i to najčešće za krivično delo uvrede. Ovo nije jedina tužba koju su predstavnici opštinskog rukovodstva podneli protiv Divovića. Predsednik opštine Požega Milan Božić tužio je Divovića za uvredu čak tri puta i ovo suđenje odlična je uvertira za glavni pretres po tužbama predsednika Božića za isto krivično delo.

Ostavite odgovor