Pocetna Bajina Bašta Ceca na 25. Drinskoj regati

Ceca na 25. Drinskoj regati

898
0
Podelite

Opština Bajina Bašta i Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta“ već četvrt veka organizuju Drinsku regatu, najveću ali i najmasovniju manifestaciju na vodi u ovom delu Evrope. Nastala je i održava se kao uspomena na drevne drinske splavare koji su u prošlosti koristili snagu reke Drine za prevoz drvne građe od Tare i Bajine Bašte, do Šapca i Beograda.

24. Drinska regata Foto: Nenad Marić
24. Drinska regata Foto: Nenad Marić

Svake godine među hiljadama plovila Drinom plovi i desetak velikih splavova a u čast drinskih splavara ova jubilarna 25. Drinska regata će početi otvaranjem izložbe posvećene ovom zanatu i tim hrabrim ljudima. Umesto dosadašnjih kapetanskih legitimacija učesnici spusta će od ove godine dobijati legitimaciju „drinski splavar“ kao još jedan način da se naglasi veza između splavarenja Drinom i Drinske regate. Manifestacija pored velikog spusta Drinom od Perućca do Rogačice obuhvata i brojne prateće sadržaje, koji svake godine u trećoj sedmici jula u Bajinu Baštu privuku vise od 120.000 posetilaca.

Ovogodišnja srebrna manifestacija se promoviše pod sloganom „25 godina na najlepših 25 kilometara“, povezujući trajanje Drinske regate sa dužinom plovidbe od Perućca do Rogačice.

drinska regataBogat muzički program je stalna odlika Drinske regate, a to je slučaj i ove godine. Glavna zvezda je Svetlana Ceca Ražnatović koja će veliki koncert na izletištu Rača pored Drine održati u petak, 20. jula. Po zvaničnom otvaranju manifestacije u sredu, 18. jula nastupaće Jelena Tomašević, na gradskom trgu u Bajinoj Bašti. Tradicionalni festival Most Fest se održava u subotu 21. jula u večernjim časovima i na njemu nastupaju Crvena Jabuka, Alen Islamović i Rok u ponoć.

Kako je već uobičajeno, četvrtak je vezan za Perućac i takmičenje u pripremanju riblje čorbe uz muzički program pored najkraće reke u Evropi – reke Godine. Petak pre koncerta je rezervisan za akrobatske skokove sa mosta, a tokom trajanja regate na trgu i glavnoj ulici u Bajinoj Bašti biće organizovan Sajam suvenira, domaće radinosti, meda i rakija uz brojne sadržaje za zabavu, najavljeno je iz Turističke organizacije Bajine Bašte.

Ostavite odgovor