Pocetna Društvo Transfuzija odlazi iz Užica

Transfuzija odlazi iz Užica

3601
0
Podelite

Na osnovu Zakona o transfuziološkoj delatnosti koji je usvojen u aprilu 2017.godine Služba transfuzije užičke Opšte bolnice pripašće centru u Kragujevcu koji je u formiranju.

Od 1.januara 2019.godine prema novoj reorganizaciji krv će prikupljati, obrađivati i distribuirati iz Instituta za transfuziju krvi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.  Na ovu odluku reagovali su iz užičke transfuzije, Crvenog krsta i udruženja dobrovoljnih davalaca.

Ministar Zlatibor LončarTokom posete užičkoj bolnici ministar zdravlja Zlatibor Lončar, upitan je da objasni šta će se ubuduće dešavati jer će Zdravstveni centar Užice i Zlatiborski okrug koji je i najveći u Srbiji ostati bez službe transfuzije. On je odgovorio – rezultati koje smo do sada imali kako je funkcionisalo mnogo krvi nije iskorišćeno na najbolji način. Dešavalo se da pojedini centri ili bolnice imaju krv a da je ne daju tamo gde je ona neophodna i onda za par dana ta krv više nije mogla da se upotrebi. Nova organizacija transfuzija je izglasana u Skupštini i ovo samo treba razumeti da se to radi da bi se najracionalnije iskoristio svaki gram krvi. Ovo je nešto što garantuje da će se u svakom momentu najtransparentnije znati koliko ima krvi, gde je ta krv i onima kojima je najpotrebnija da će je dobiti. Sigurno je da će pacijenti u Užicu i oni koji dođu ovde imati više krvi nego što je bilo do sada i sve što im bude neophodno dobiće u najkraćem mogućem roku, a biće im dostupno i više nego sada. Biće četiri centra i samo iz tog razloga da se krv ne bi bacala i da bi se iskoristila maksimalno.-

Lončar je dodao da udruženja dobrovoljnih davalaca krvi sarađuju sa ministarstvom.

-Mi ćemo nastaviti i dalje da radimo jer je naš osnovni zahtev da ima što više davalaca ali ovo je nešto što će imati mnogo bolji efekat za pacijente i za sve one kojima je krv neophodna. Problem je što ljudima u jednom momentu dalo lažnu nadu da te stvari mogu da se promene.

Skoro svi narodni poslanici su u Skupštini izglasali zakon i onda dođete na ideju da to može da se promeni. Na vreme je objašnjeno šta se dobija i o tome ćemo razgovarati i verujem da će se naći rešenje. Funkcionisaće to još bolje nego što je bilo do sada-zaključio je ministar Lončar.

Ostavite odgovor