Pocetna Ekonomija Sve bolji poslovni rezultati

Sve bolji poslovni rezultati

345
0
Podelite

Valjaonica bakra Sevojno obeležila je 68 godina od polaganja kamena temeljca i 65godina od početka redovne proizvodnje u ovoj fabrici koja je bila i ostala jedan od najznačajnijih oslonaca privrednog razvoja užičkog kraja.Tim povodom, menadžment i rukvodstvo fabrike položili su cveće na biste Slobodana Penezića Krcuna kao i bivših direktora preduzeća, Dušana Zarića i Vlajka Brkovića, a priređen je i svečani ručak uz prigodan kulturno umetnički program u okviru kojeg je nastupilo KUD „Sevojno“ za poslovne partnere i nagrađene radnike.

VB Proslava 2Prvi put ove godine, Valjaonica bakra Sevojno dodelila je naradu „Vlajko Brković“ za izuzetno postignute rezultate u radu, koja se sastoji i iz novčanog dela od 50.000 dinara, a prvi dobitnik je radnik Dragan Tomić iz organizacione celine Valjaonica. Osim toga uručeno je 25 nagrada za najbolje radnike, kao i 203 jubilarne nagrade  radnicima koji su u Društvu navršili pet, 10, 15, 20, 25, 30 i 35 godina radnog staža od kojih je 38 radnika napunilo 35 godina staža.

VB BozovicGeneralni direktor Milija Božović, ovim povodom je istakao da Valjaonice bakra Sevojno u poslednjih nekoliko godina beleži sve bolje proizvodne, a naročito finansijske rezultate. U prvom kvartalu ove godine postignuti finansijski rezultati su u odnosu na plan za 60 posto veći, zahvaljujući proizvodnji profitabilnih proizvoda i uštedama.

“Prošla godina bila je najbolja u protekloj deceniji. Ostvaren je operativni profit od 7,5 miliona evra, blagovremeno smo servisirali sve obaveze prema zaposlenima, državi, uspostavili strateške odnose sa strateškim dobavljačima kao što je RTB „Bor“, kao što je proizvođač cinka, sa dobavljačima sekundarnih sirovina, ali i sa strateškim kupcima. To je garancija za poslovanje i u budućnosti”, i zjavio je Božović i istakao da je cilj Valjaonice bakra za ovu godinu da budžet bude ostvaren, ali i da se u proizvodnju investira oko 12 miliona evra kroz modernizaciju opreme kako bi se na taj način osigurao i poboljšao kvalitet proizvoda i redovnost isporuke.

VB Proslava 1Fizički obim proizvodnje u prošloj godini bio je oko 23.000 tona i skoro 90 posto je izvezeno, najviše u zapadnu Evropu za potrebe elektro, građevinske, automobilske industrije i namensku poizvodnju. U Valjaonici bakra je trenutno zaposleno 1.130 radnika, a prosečna zarada je oko 50.000 dinara.

Nebojša Ćirić, generalni direktor Grupe „Ist point“ holdinga, većinskog vlasnika Valjaonice bakra, izrazio je zadovoljstvo zbog poslovnih rezultata koji su iz godine u godinu sve bolji i u proizvodnom, finansijskom, ali i socijalnom statusu radnika, a očekivanja su da se ovakav trend nastavi.

“Prošle godine u odnosu na prethodnu, rast proizvodnje bio je oko sedam posto, a ove godine je budžetirano, takođe, od sedam do osam posto, tako da očekujem da ove godine bude ostvarena ukupna proizvodnja od oko 23,5 hiljada tona različitog asortimana. Prošle godine, nivo prihoda bio je između 130 i 140 miliona evra. Očekujem da i ove godine neće biti manje s obzirom na cenu bakra”, izjavio je Ćirić.

VB CiricKad su u pitanju stari, nasleđeni dugovi VBS, Ćirić kaže da su oni značajno smanjeni, ali menadžment preduzeća nastavlja kontinuirano da se njima bavi.

“Stari, nasleđeni dug, koji je u jednom momentu direktno ili indirektno iznosio i preko 60 miliona evra, kontinuirano se smanjuje, ali se ne može smanjiti odjednom i preko noći. On je od 2014. i s početka 2015. godine do sada prepolovljen, na nivou je od oko 30 miliona evra i to je nešto što ova fabrika može da servisira. Intencija je da se on i dalje smanjuje, a u poslednjih godinu i po dana imamo stabilno finansiranje, prate nas lokalne banke što pokazuje da i one imaju poverenja u to što se ovde radi”, istakao je Ćirić.

Ostavite odgovor