Pocetna Kultura Iz Fonda Branke i Radovana Popovića

Iz Fonda Branke i Radovana Popovića

988
0
Podelite

U Narodnom muzeju u Užicu otvorena je izložba umetničkih dela i knjiga iz Fonda Branke i Radovana Popovića. Branka Popović (1939-2016) rođena je u Užicu. Bila je inženjer arhitekture i radila je kao urbanista u Užicu, Novom Sadu i Beogradu, a Radovan Popović (1938) rođen je u Dubu, opština Bajina Bašta, bio je novinar u našem nedeljniku „Vesti“, zatim dopisnik „Politike“ iz Sarajeva i Novog Sada i urednik Kulturnog dodatka „Politike“. Radovan je objavio niz biografskih knjiga najistaknutijih savremenih srpskih pisaca.

Izlozba Radovan Popovic 1Uz brojne poštovaoce umetnosti otvaranju izložbe u Narodnom muzeju prisustvovala je i Radovanova mlađa kćerka Maja sa decom. Izložbu je otvorila Marija Trmčić, član Gradskog veća.

Fond Branke i Radovana Popovića sadrži 57 umetničkih slika i 115 knjiga, monografskih izdanja i umetničkih kataloga i porodica Popović ga je poklonila Narodnom muzeju. Crteže, grafike i slike Radovanu Popoviću su uglavnom poklanjali sami umetnici o čemu svedoče posvete sa autentičnim potpisima i zapisima vodećih ljudi jugoslovenske kulturne scene u periodu od 60-tih godina XX veka do danas. Na izložbi su prikazani autorski radovi brojnih umetnika, Milana Konjovića, Miće Popovića, Lize Križanić, Leonida Šejke, Olje Ivanjicki, Svetozara Samurovića, Milana Tucovića i drugih.

Osim ovog Fonda, porodica Popović je pre nekoliko godina svoju  porodičnu biblioteku od više hiljada knjiga poklonila bibliotekama u Užicu i Bajinoj Bašti, kao i užičkom Pedagoškom fakultetu, dok je kolekciju biografskih knjiga poklonila Muzeju srpske knjige „Adligat“ u Beogradu, a rukopisnu građu Narodnoj biblioteci Srbije.

Izlozba Radovan Popovic 3Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja, istakla je da ovom izložbom užički muzej otvara manifestaciju „Muzeji Srbije-muzeji za deset“ i nglasila da se fondovi i zbirke muzeja uvećavaju, između ostalog i poklonima darodavaca, među kojima su Branka i Radovan Popović, koji na taj način pomažu očuvanju kulturnog nasleđa.

Govoreći o izložbi, Dragiša Milosavljević, prijatelj Radovana Popovića i jedan od bivših direktora Narodnog muzeja, između ostalog je podsetio da se kulturni identitet jednog naroda gradi na legatima, zaostavštinama i zadužbinama.

Izlozba Radovan Popovic 4Radovan Popović je podsetio da se sa Brankom sreo i započeo zajednički život 1963. godine u Užicu gde su osnovali i porodicu.

“Andrić je govorio da je svaki čovek dužan svome zavičaju, a Isidora Sekulić je, pak, jednom prilikom kazala da se lakše umire uz svoju zadužbinu gledajući. Nas dvoje, Branka i ja smo se rukovodili ovim njihovim oporukama,- rekao je između ostalog Popović, napominjući, da je izložba samo „mali pogled u stvaralačku radionicu mojih prijatelja“.

Ostavite odgovor