Pocetna Kultura „Koštana“ na užičkoj sceni

„Koštana“ na užičkoj sceni

866
1
Podelite

U subotu 31. marta na sceni užičkog Narodnog pozorišta premijerno je izvedena a za večeras u 20 časova predviđena prva repriza predstave „Koštana“. Komad Bore Stankovića adaptirao je i režirao Branko Popović.

Na pitanje šta podrazumeva njegova adaptacija Popović u intervjuu za ovonedeljni broj „Vesti“ kaže:

„Komad je sinteza više varijanti „Koštane“ koja je prvi put napisana još 1899.godine, a izvedena 1900.godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Od tada je imala više verzija, neke od njih je pisao i sam pisac, a neke su stvarane tokom rada u pozorištu. Mnoge su se pogubile i do danas je celovita sačuvana ona iz 1924. godine. Manje je poznata i Borina varijanta iz 1905.godine objavljena u Brankovom kolu, koja je gotovo potpuno jezički izmeštena iz Vranja i napisana bez dijalekta ali sa novim likom Zadom. Spojio sam te dve varijante i dodao neke tekstove i zapise iz narodne mistike, „oživeo“ Borine didaskalije iz samog komada, vratio sve u dijalekt i pokušao da Boru i Mitketa, odnosno, njihove turobne živote povežem s ovom predstavom i pokažem koliko je Bora i danas savremen pisac, a ne samo orijentalan i folkloran. Ovaj komad, pre svega, preispituje odnos prema Drugome, onom drugačije kože, onom marginalizovanom, a taj može nekad biti i veliki umetnik kao što su i Koštana i Mitke, koji nam kao šekspirovsko ogledalo pokazuju kakvi smo to mi, zapravo.“

Kostana 2Scenografiju je uradila Marijana Zorzić Petrović, kostime Snežana Kovačević, a izbor muzike, aranžmane i kompozicije potpisuje Miroljub Aranđelović Rasinski. Koštanu igra Biljana Prokić, Mitketa Slobodan Ljubičić, dok ostale uloge tumače Momčilo Murić, Branislav Ljubičić, Vahidin Prelić, Hadži Nemanja Jovanović, Biljana Zdravković, Nikola Penezić, Goran Šmakić, Divna Marić, Danica Ljubičić, Tijana Karaičić, Andrijana Simović i Snežana Ćirović.

Ovaj projekat Narodno pozorište Užive realizuje u saradnji sa Udruženjem građana ERA.

Reditelj Branko Popović i glumica Biljana Prokić ovom predstavom obeleževaju trideset godina umetničkog rada.

1 komentar

  1. Mladi glumci u predstavi koji su plesali su fenomenalni. Kostana je prestara, katastrofa sminka, zena im je kao majka. Trebalo bi ulogu da daju nekoj devojci, drugaciji efekat bi imalo, iskreno.

Ostavite odgovor