Pocetna Društvo Zlatibor pogodan za alergične

Zlatibor pogodan za alergične

1919
0
Podelite

Zlatibor ima pogodne uslove i da odgovara alergičnim osobama, naročito onim kojima je problem ambrozija, zaključak je Agencije za zaštitu životne sredine, koja je u saradnji sa Opštinom Čajetina predstavila podatke o merenju količine polena na Zlatiboru u Institutu Čigota.

Na Zlatiboru je u prethodnih pet godina vršeno merenje koncentracije polena od 24 alergene biljne vrste (leska, čempres, topola, vrba, breza, platan, hrast, dud, trava, jova, brest, javor, jasen, grab, orah, bor, kiselica…) koje se dele na polene drveća, polene trava i polene korova. Rezultati govore da su na Zlatiboru izuzetno povoljni uslovi za boravak ljudi koji su alergični, naročito na ambroziju, koja je najveći proizvođač polena.

„Monitoring pokazuje da u toku jedne godine ima po sedam hiljada polenovih zrna ambrozije konkretno u Beogradu, a u tom istom periodu Zlatibor ima oko 200 – 300 polenovih zrna. Jasno je da je Zlatibor izuzetno povoljan zbog specifične mikroklime koja vlada. Ja stalno pominjem ove vaše rosne kiše koje operu vazduh od svih zagađenja, pa i od polena“, rekla je Mirjana Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine, na čijem se sajtu mogu svakodnevno proveriti prikupljeni podaci iz 25 gradova u Srbiji. Unose se i u registar Evropske organizacije za aerobiologiju i koriste se da bi osobe kod kojih su otkrivene alergije mogle da planiraju svoje aktivnosti.

Ostavite odgovor