Pocetna Društvo Okitimo Užice zastavama na Sretenje

Okitimo Užice zastavama na Sretenje

905
0
Podelite

Prvi put ove godine Grad Užice, Društvo istoričara Užica, Srpsko-ruski klub Užica, Oglasna tabla Užice i Unija studenata Užica pokreće akciju “Okitimo Užice državnim zastavama za Dan državnosti”. Ovom akcijom pozivaju sugrađane, organizacije i ustanove da za 15. i 16. febrauar postave državne zastave Srbije na predviđena i vidna mesta u našem gradu, a pocepane i isprljane zastave zamene novim.

Nemanja Spalović-fotoantrfile– Ovom akcijom promoviše se značaj Dana državnosti, kao najznačajnijeg državnog praznika Republike Srbije, ali se takođe jača i kult zastave, kao državnog znamenja- ističe Nemanja Spalović, predsednik Društva istoričara Užica i Srpsko-ruskog kluba Užice.

Podsetimo u stavu 1. člana 24. Zakona o upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije se kaže – Državna zastava se može isticati na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju.

A član 42. istog zakona kaže da – novčanom kaznom od 40.000 do 400.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako istakne zastavu ili grb Republike Srbije koji su oštećeni ili nepodobni za upotrebu.

Zastava SrbijeZnačaj 15. februara i Sretenja za Srbiju je višestruk. Najpre, na Sretenje je 1804. godine, na zboru viđenijih narodnih prvaka, iz kragujevačke, rudničke i beogradske nahije u Orašcu odlučeno da se digne buna na dahije, a za vođu ustanka je bio izabran Đorđe Petrović, čime je započet Prvi srpski ustanak. S druge strane, na Sretenje 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi ustav u modernoj istoriji srpske države. Donošenjem Sretenjskog ustava, koga je Dimitrije Davidović sačinio po ugledu na liberalne ustave onog vremena, francuske ustavne povelje iz 1814. i 1830. i belgijski ustav iz 1831, može se slobodno uzeti uz pokretanje Prvog srpskog i Drugi srpski ustanak, kao začetak moderne srpske državnosti. Sretenjski ustav, iako je bio kratkog veka, dao je podsticaj za jačanje narodne vlasti i bitno uticao na kasnije ustave koji su donošeni uz veće ili manje izmene, precizirao je Spalović.

Ostavite odgovor