Pocetna Magazin Umetnička igra u rodnom gradu Marije Mage Magazinović

Umetnička igra u rodnom gradu Marije Mage Magazinović

578
0
Podelite

Ovog vikenda Karavan igre bio je u Užicu, koji je jedan od 15 gradova koji su ovim projektom obuhvaćeni. Brojnim radionicama savremene igre i klasičnog baleta za decu i mlade, ali i filmovima, izložbom umetničke fotografije, predstavama za decu i koncertom baletskih umetnika na kome će nastupati prvaci baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici baletske škola Nacionalne fondacije za umetničku igru iz Beograda i učenici baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva, upotpunjen je predviđeni program.

Petar Blagojević, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti , izrazio je  zahvalnost Vladi republike Srbije i premijerki Ani Brnabić, i istakao zadovoljstvo što je Užice izabrano da bude jedan od domaćina Karavana igre.

karavan igre kzn

-Užice je oduvek bilo grad kulture, sa brojnim ustanovama kulture kao i velikim brojem kulturnih manifestacija koje se organizuju na vrhunskom nivou. Ali kada govorimo o neverbalnoj umetnosti još uvek ima prostora za razvoj i napredak. U ova dva dana imamamo jako lepih sadržaja, počev od izložbe fotografije, preko projekcija filmova, umetničkih predstava i koncerta zajedno sa umetničkim stručnim radionicama u kojima mogu da učestvuju svi zainteresovani za stručne časove. Na kraju bih istakao da je najveće zadovoljstvo u tome što se umetnička igra, makar i za jedan vikend, vratila u Užice u rodni grad Marije Mage Magazinović.

Aja Jung, direktora Beogradskog fesivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru je istakla:

-Ukupno 15 gradova u Srbiji je obuhvaćeno ovom projektom. Ideja je da se u svakom gradu gde gostujemo, umetnička igra približi publici, bez obzira na generacije i bez obzira na prethodno pozorišno iskustvo. Želja nam je da igru što više popularišemo u gradovima van Beograda, jer je umetnička igra danas u svetu izuzetno popularna. U svetskim metropolama primetno je da oko 70% onoga što se nudi na pozorišnim scenama, pripada toj neverbalnoj komunikaciji odnosno umetničkoj igri. Umetnička igra danas predstavlja sve, od klasičnog baleta do savremene igre, nekih potpuno novih žanrova  koji su se dogodili u poslednjih možda desetak godina, a to je ulična igra koja je došla na scenu od hip hopa i različitih pravaca, čak i nekih borilačkih veština koje su prosto nastale. Koreografi se čak bave i nekim jezikom koji je potpuno nov do  fizičkog teatra, koji nekada upotrebljava i reč i vrlo čvrst scenarij i nešto što naginje dramskom teatru. – rekla je Jung.

karavan igre
-Izuetno smo zahvalni Fondacij-i „Art mentor“ iz Lucerna koja je čitav projekat finansirala, svim gradovima u kojima se projekat održava, gradu Užicu i naravno predsednici Vlade Repulike Srbije Ani Brnabić, pod čijim pokroviteljstvom se projekat događa, Ministarstvu državne uprave i likalne samouprave i Ministarstvu kulture i informisanja.

 

Ostavite odgovor