Pocetna Srbija Prekoračenja oko 20 km/h

Prekoračenja oko 20 km/h

420
0
Podelite

Na auto-putevima Srbije uglavnom se poštuju propisana ograničenja brzine, pokazali su prvi rezultati novog načina merenja srednje brzine između dve naplatne rampe. U prvih nedelju dana od početka primene opomenu za prekoračenje dobilo je nešto manje od 6 odsto vozača dok je samo jedan vozio brže od 180 kilometara na čas.

Na svih 35 naplatnih stanica u Srbiji od 1. avgusta počelo je merenje prosečne brzine. Iako kažnjavanje nije počelo, vozači su pokazali priličnu odgovornost.

Ako se izuzme jedan slučaj prosečne brzine preko 180 kilometara na sat, do sada zabeležena prekoračenja najčešće iznose do 20 kilometara.

Procedura je jednostavna, na izlaznoj stanici vozač dobija račun o plaćenoj putarini, bez ikakve napomene ukoliko je vozio u ograničenju, ali ako je prekoračio brzinu na fiskalnom računu dobija napomenu sa iznosom srednje brzine. Za takve vozače kažnjavanje će početi već narednog meseca.

Ovaj način merenja brzine nije nov u Evropi. Neke ga primenjuju konstantno, a neke periodično. O efikasnosti se može suditi na primeru Austrije koja je je za 14 godina primene broj saobraćajnih nesreća na nekim deonicama smanjila za polovinu.

Ostavite odgovor