Pocetna Društvo Prva pomoć prilikom toplotnog udara

Prva pomoć prilikom toplotnog udara

703
0
Podelite

Toplotni udar je najteži zdravstveni problem koji može biti izazvan visokim temperaturma usled gubitka kontrole nad temeperaturom tela i nesposobnosti hlađenja. Temperatura tela poraste za samo 10-15 minuta (40,5 stepeni i više), a puls postaje ubrzan (čak preko 160 otkucaja u minuti).

Ukoliko se ne prepozna na vreme, toplotni udar može dovesti do težih oštećenja zdravlja, pa čak i do opasnosti po život. Simptomi su crvena, topla i suva koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temepratura, gubitak svesti.

gradiliste

Prva pomoć: prenesite osobu u hladovinu ili rashlađeni prostor, postaviti je u ležeći položaj na leđa ako je pri svesti, ako nije, postaviti na bok, podići noge iznad nivoa glave, polivati osobu hladnom vodom. Kontrolišite telesnu temperaturu i pokušajte da je spustite ispod 38 stepeni.

Odmah pozovite hitnu pomoć.

Savet je deo smernica koje se odnose na postupanje tokom rada na otvorenom gde su trenutno najugroženiji građavinci i poljoprivrednici, posebno berači malina.

Ostavite odgovor