Pocetna Društvo Izazovi zdravstvenog sistema u Srbiji

Izazovi zdravstvenog sistema u Srbiji

881
0
Podelite

Aktuelna pitanja, sumiranje rezultata i budući razvoj srpskog zdravstva izazvali su veliko interesovanje predstavnika zdravstvenih ustanova  koji su na stručnom skupu  „Izazovi zdravstvenog sistema u Srbiji“ od 28-30.juna u „Čigoti“ na Zlatiboru. Organizator je Komora zdravstvenih ustanova Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja u okviru projekta razvoja zdravstva. Na skupu je oko 300 učesnika iz zdravstvenih ustanova, Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i predstavnici udruženja pacijenata, a predavači su iz zemlje i inostranstva. Najznačajnije teme odnose se na  – Zdravstveni sistem Srbije -gde smo i kuda idemo, reformu sistema finansiranja, poređenje našeg sa drugim zdravstvenim sistemima, dosadašnje rezultati Integrisanog  zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), pilot projekat  „dijagnostički srodne grupe“ (DRG), zdravstvo iz perspektive pacijenata…

Do kraja ove godine očekuje se usvajanje još 12 zakona koji će urediti buduće funcionisanje zdravstva i to u svim segmentima od zdravstvene zaštite, osiguranja, lekova, komorama,

prof berislavProf.dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja najavio je nova zakonska rešenja, promene u različitim segmentima kao i aktivnosti ministarstva. Sumirajući rezultate naveo je dosadašnja ulaganja u kliničke centre, opremu i planove za naredni period u okviru ministarstva. Strateški ciljevi odnose se na nastavak reformi, IZIS, DRG, pojačan rad na prevenciji, smanjenje lista čekanja kod onkoloških pacijenata, bolja edukacija mladih, palijativno zbrinjavanje  starijih i nemoćnih, sprovođenje skrininga, završetak sređivanja svih zdravstvenih ustanova…

-Od 2014.godine odobreno je preko 5000 specijalizacija, a do polovine ove godine stiglo je 729 zahteva od kojih je odobreno 634. Najteža situacija je u pedijatriji, ginekologiji i hirurgiji, a prosečna starost specijalista je 54 godine-  rekao je Vekić.

On je govoreći o kadrovskoj strukturi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji naveo da trenutno radi 111 485 zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja, a po novom kadrovskom planu na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou biće 101 744 zaposlena na neodređeno vreme.Taj broj je bez apoteka, zavoda za javno zdravlje i specijalnih bolnica.

U fokusu interesovanja učesnika bila je i primarna zdravstvena zaštita a  državni sekretar Vekić nabrojao je probleme od kako su domovi zdravlja i apoteke u nadležnosti lokalnih samouprava. Naveo je i primere da od 26 apotekarskih ustanova osam je napravilo dug od 12 milijardi dinara i zbog tih problema na tome rade rade Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija.

U toku je nabavka novih akceleratora, sajber noža, 25 ambulantnih vozila, u postupku kupovine su tri angio sale, nastavak sređivanja zdravstvenih ustanova za šta je opredeljeno 600 miliona dinara

Dr Simo Vuković, koordinator projekta razvoja zdravstva predstavio ja Akcioni plan prof vukovicfinansiranja u zdravstvu. U okviru projekta „dijagnostički srodnih grupa“(DRG) biće predočeni troškovi bolnica, kreiranje cena, ali i izveštavanje koje je sada lošeg kvaliteta-rekao je Vuković.

A prof.dr Georgis Konstantinidis, predsednik Upravnog prof georgisodbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije govorio je o kvalitetu zdravstvene zaštite u odnosu na evropski kontekst.

U nastavku su navedene i aktuelne promene iz perspektive pacijenata, u javnim nabavkama, budžetskoj inspekciji…

Učesnici su tokom rsprave postavljali pitanja iz različitih oblasti počev od funkcionisanja primarne zdravstvene zaštite, radnog prava, budućem organizovanju i budžetskim izdvajanjima.

Ostavite odgovor